Понеделник, 14 Октомври 2024

КЗК започва анализ на данните от петролните фирми

КЗК започва анализ на данните от петролните фирми
Публикация   10 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     2062

Анализ на събраните при проверките данни от петролните фирми започва Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Този процес тече заедно с представители на самите компании и сам по себе си е труден и нуждаещ се от повече време. В момента, когато приключи, ще се премине към последния стадий - преценка на доказателствата, за да се излезе с обосновано и точно решение по този въпрос", съобщи вчера шефът на КЗК Петко Николов.

  В края на февруари комисията започна разследване за картел на седем петролни компании - "Шел", "Ромпетрол", "Еко", OМВ, "Петрол", "НИС Петрол" и "ЛУКойл България". Съмненията са за близка ценова политика на бензиностанциите в периода от началото на 2012-а до юни 2015 година.

  "Делата за картелно споразумение изискват време и прецизност, както и отношение на всеки от екипа, за да се запознае с всяко доказателство. За да тежи това решение, трябва да бъде обсъдено всяко доказателство", разясни процедурата Николов. Той за пореден път настоя за промени в Наказателния кодекс, свързани с въвеждането на персонална наказателна отговорност на участниците в картелни споразумения. "Всичко, което е било възможно да се направи, за да се събере максимално възможният обем от доказателства по преписката, за да бъде напълно обосновано решението на КЗК срещу картела при горивата, е направено", отчете той.

  Това вероятно е една от последните публични изяви на Петко Николов като председател на КЗК. В момента тече процедура за избор на нов състав на комисията. До крайния срок - 18 ч. на 9 юни, бяха номинирани 11 кандидати. Предложението за шеф на комисията обаче е само едно - за номинираната от ГЕРБ Юлия Ненкова. Предишната процедура за КЗК бе прекратена, тъй като отново имаше само един кандидат за председател на комисията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha