Неделя, 20 Октомври 2024

България отбелязва Световния ден на астмата

България отбелязва Световния ден на астмата
Публикация   04 Май, 2016   /     akcent.bg   /     753

  

Световният ден на астмата е ежегодно събитие, организирано от Глобалната Инициатива за астма (Global Initiative for Asthma, GINA) с цел подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите полагани за пациентите.

През 2016 година денят се отбелязва на 3 май. Темата и тази година ще бъде „Ти можеш да контролираш своята астма“.

Във връзка с необходимостта от по-добра информираност на обществото за астмата и алергиите, Българското дружество по алергология, съвместно с Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА) и с подкрепата на Комисия по здравеопазването към 43-то Народно събрание на Р България, Университетска болница “Александровска”, Медицински университет - София и Европейската академия по алергология и клинична имунология (EAACI) стартират Национална кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!”, чиято основна цел е да разясни на хората начините за ранна диагностика, лечение и контрол на тези заболявания. Кампанията ще стартира на 10 май 2016 г., вторник, от 11 часа, в аудитория „Янко Добрев” на II хирургия в Университетска болница „Александровска” с пресконференция и ден на отворените врати.

От астма страдат 300 милиона души в целия свят и над 70 милиона европейци, като тя е и най-честото хронично заболяване при децата. При 90 процента от децата с астма тя има връзка с алергичен причинител. В момента  се приема, че в България от бронхиална астма боледува около 9% от населението.

 „Искрено се надяваме медийният отзук от Световния ден на астмата и подследващите ни инициативи да провокират обществото да се консултира своевремнно с медицински специалисти по алергология, защото астмата и алергиите могат и трябва да бъдат лекувани правилно и своевременно”, сподели  проф. Васил Димитров, Председател на Българското дружество по алергология (БДА). Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА) допълни, че в България все още няма действаща Национална програма за превенция и контрол на ХОББ, бронхиална астма и алергичен ринит, която ще подпомогне работата на медицинските специалисти в ранната диагностика, профилактиката и лечението на тези социално-значими заболявания.  „Разработената от експертната работна група национална програма предвижда създаването на консултативен съвет към Министерството на здравеопазването, изграждането на национален регистър на пациентите с бронхиална астма, алергичен ринит и ХОББ, и ние, както и експертите се надяваме още тази година Програмата да бъде одобрена и да стартира ефективно.”

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha