Четвъртък, 9 Май 2024

До 4 месеца се очаква газовата връзка с Румъния да е готова

До 4 месеца се очаква газовата връзка с Румъния да е готова
Публикация   07:32     07 Апр, 2016 /     akcent.bg   /     808

Изграждането на подводния участък от междусистемната връзка България–Румъния трябва да приключи за 119 дни

 

Очаква се след четири месеца да е факт първият интерконектор между България и Румъния. Такава е прогнозата на Министерството на енергетиката след като по-рано днес там бе подписано споразумението аз изграждането на подводната част на трасето. Това е последният етап преди окончателното завършване на проекта. Изпълнител на строителните работи е австрийската компания "Хабау".

"Надяваме се след четири месеца България да разполага с първата действаща междусистемна връзка, което е реална стъпка за реализация на принципите на Европейския енергиен съюз – сигурност и устойчивост на доставките, конкурентоспособност и достъпна енергия за потребителите", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра си.

Решението България да изгради интерконектори със съседни страни беше взето по време на газовата криза през януари 2009 г. Проектите обаче не се развиват със скоростта, с която се предвиждаше, за да може България да има алтернативни маршрути за доставка на газ, ако отново се влошат отношенията между Русия и Украйна, довели до кризата преди 7 години.

Изграждането на подводния участък от междусистемната връзка България–Румъния трябва да приключи за 119 дни. Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно, допълват от министерството.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha