Кметът Стоилов очаква подкрепа от министър Ангелкова да може общините по Дунава да развиват плажове

Кметът Стоилов очаква подкрепа от министър Ангелкова да може общините по Дунава да развиват плажове
Публикация   07:16     18 Март, 2016 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     409

Туристическият министър обеща да анализира сегашното състояние на местата за плажуване

Изграждане и развитие на плажовете по река Дунав коментираха министърът на туризма Ангелкова и кметът на Русе Пламен Стоилов:

 Ролята на министерството на туризма като ново такова е да създава, да ръководи политиките в сектора така, че да има един устойчив туризъм, заяви Ангелкова на въпрос на АкцентБГ относно това дали институцията има отношение към плажовете по р. Дунав. Затова всяка една форма на туризъм която представлява интерес и има потенциал, бихме искали да обсъждаме възможностите за нейното развитие.

В момента успоредно с тази концепция, която готвим за плажовете, успоредно с готвените промени в Закона за туризма /срокът за обществено обсъждане е удължен с 3 месеца/ се цели туризмът да се подпомага, на не законови текстове да го обременяват.

 По същия начин се готви актуализация на приетата м. юни 2014 година Стратегия за устойчиво развитие на туризма.

Различни ниши на различните туристически продукти, трябва да се вземат предвид и за се заложи в едно бъдещо развитие.

 На този етап министерството може само да направи анализ на съществуващото положение на плажовете по Дунава и да се обсъди какво повече може да се направи.

 Спецификата на Дунавското крайбрежие е доста по-различна от тази на морското, коментира кметът Пламен Стоилов. Независимо че и в двата случая се говори за изключителна държавна собственост. При реката имаме заливаеми зони. Дунавските общини от 6 години сме стартирали едно искане към законотворците за една промяна в няколко закона.

 Успяхме да направим промяна в Закона за горите, където отпадна ограничението да бъде изключително държавна собственост 200 – метровата зона. Сега обаче проблемът пред кметовете да не могат да правят плажове, е съществуващата забрана за всякаква интервенция в заливаемата зона.

 Ние сме предложили ясно и конкретно промяна в Закона за водите, чл. 13, като се вкара една алинея и тя да даде възможност по инициатива на кметовете, през областните управители, министерски съвет да предостави участъци от тези зони, които да бъдат урбанизирани.

 Не е нормално тия прекрасни острови, които имаме, които са извън Натура, това прекрасно крайбрежие, което имаме, да не може да направим един плаж. В момента не можем да сложим нито душове, нито кабини, нито да се организира плаж в смисъла, в който всички знаят.

Това би довело до един мощен тласък на туризма и на обръщането на хората към реката.

 Надежда за подкрепа от страна на туристическото министерство за законодателна инициатива това да се промени изрази кметът Стоилов пред министър Ангелкова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още