Понеделник, 14 Октомври 2024

Пълната забрана за къмпингуване отпада

Пълната забрана за къмпингуване отпада
Публикация   17 Март, 2016   /     akcent.bg   /     275

Министърът подчерта, че е необходимо да има ред и правила за къмпингуването

  

Забраната за къмпингуване по цялата територия на България, заложена в проект за промени в Закона за туризма и инициирана от Министерството на туризма, ще отпадне. Това съобщи в началото на дискусия за къмпингуването министърът на туризма Николина Ангелкова в сряда.

Дебатът беше организиран два дни след като премиерът Бойко Борисов – в качеството си на лидер на ГЕРБ, нареди силно оспорваната забрана за къмпингуване на 100 метра от плажа, окончателно приета на 1 март в Закона за устройство на българското Черноморие, също да отпадне. Отново днес вносителят й Найден Зеленогорски от Реформаторите също съобщи, че ще инициира в парламента отлагането й докато къмпингуването не бъде регламентирано в няколко закона.

"Член 207 от проекта за промени в Закона за туризма, забраняващ къмпингуването по територията на страната, ще отпадне, защото е неработещ. Ние сме против тоталните забрани, ние сме за това да има ред и правила и те да се спазват", заяви пред участниците на срещата Ангелкова, чието ведомство публикува за обсъждане проект, предлагащ именно тотална забрана за къмпингуване. Тя уточни, че става дума за проект, предложен за обсъждане, а не за внесен законопроект.

В същото време министърът подчерта, че е необходимо да има ред и правила за къмпингуването.

Министърът се ангажира още утре да инициира удължаване с 3 месеца на общественото обсъждане. "Дебати трябва да се водят колкото се налага, може да са и 2-3 месеца, докато се стигне до баланс в търсеното решение," обясни Ангелкова.

"Трябва да проведем поредица от срещи, за да намерим правилния ред и правила, които ще спазваме всички, много е важно да изясним що е то къмпинг и какви ще са правилата за неговото ползване, за да опазваме природата и да постигнем добър туристически продукт. Дяволът е в детайла, затова е важно да обмислим как това ще се случи", каза Ангелкова.

От министерство на туризма дават 10-дневен срок след дискусията, в който заинтересованите страни да изпратят писмени текстове за предложения по темата. Ангелкова увери, че министерството ще отрази всички предложения в сравнителна таблица, за да могат всички да се запознаят с тях на страницата на сайта. После експертите й ще формират обща рамка, която да се предложи на обществено обсъждане.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha