Вторник, 15 Октомври 2024

Г20: Brexit ще е шок за световната икономика

Г20: Brexit ще е шок за световната икономика
Публикация   29 Фев, 2016   /     akcent.bg   /     266

Британската лира падна на най-ниското си равнище от 2008 г. насам

  

Министрите на финансите на Г20 заявиха единодушна подкрепа за британското правителство по време на срещата си в Шанхай. Те обаче са разтревожени от шока, който може да настъпи за световната икономика след излизането на Великобритания от ЕС.

Евентуалният шок от напускането на съюза от Обединеното кралство може да настъпи веднага и това е един от рисковете, надвиснали над съживяването на глобалната икономика.

Британският премиер Дейвид Камерън ще подложи на гласуване въпроса за оставането на Великобритания в ЕС на 23 юни, след като постигна отстъпки от страна на 27-те останали членки на ЕС относно зачитането на британските интереси. В момента лидерът провежда кампания за оставане на страната в съюза, но партията му е дълбоко разединена, а в правителството има министри, които са за излизането.

Единодушната присъда на финансовите министри на Г20 е, че Brexit ще е шок за световната икономика, а след като това ще е шок за световната икономика, представете си какво ще бъде за Великобритания, заяви за Би Би Си от Шанхай британският финансов министър Джордж Озбърн.

През седмицата британската лира падна на най-ниското си равнище спрямо щатския долар от близо седем години насам.

Глобалната икономика е изправена пред твърде голям брой заплахи от когато и да било след финансовата криза през 2008 г. Това прави момента още по-неподходящ за поемане на икономическото предизвикателство Brexit, коментира Озбърн.

Финансовите министри поеха ангажимента правителствата им да положат повече усилия, за да повишат световния растеж. Притеснения предизвиква неефективната фискална политика на страните от Г20.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha