Вторник, 21 Май 2024

Най-новият и модерен кораб с български флаг Рубишипс XV акостира на фирмения понтон в Русе

Най-новият   и  модерен кораб с български флаг  Рубишипс XV акостира на фирмения понтон в Русе
Публикация   06:56     14 Фев, 2016 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1149

 

Най- новата придобивка на Рубишипс ООД вече акостира на фирмения понтон. Корабът  ще се казва Рубишипс XV.и  е най-новият и най-модерен плавателен съд на Дунав под  български флаг .

След построяването му в Германия  корабът е основно реновиран преоборудван в жилищно, техническо и навигационно отношение.

 Така той вече минава в класа над този на среден клас и реално  със своите параметри от 110 м. дължина и 11 м. ширина е най-големия плавателен съд по реката под БГ флаг. Новият плавателен съд има товароподемност от 3000 тонаи с обща вместимост от 4000 куб. м. . Голямата височина на хамбара позволява превоз и на  извън габаритна техника.

Корабът е оборудван с два двигателя Caterpillar, всеки от който с по 1000 к.с. и с гаранция 10 години.

Максималното газене е на 3,20 м.

Новият член във флота на Рубишипс  предлага повече от комфорт. Дори 5-те души екипаж признават, че обзавеждането е доста по-луксозно от това в домовете им. Всички те разполагат със самостоятелни каюти. Леглата са с дистанционно, което позволява регулирането както на височината, така и на наклона. Модерно обзаведено перално отделение, климатизирано помещение за хранителните продукти, кафе машина… Но най-голямата изненада се оказа банята, където освен вана, има и парна баня и сауна. Нещо, което няма как да се предизвика до известна степен и малко завист сред колегите им от брега, които на място дойдоха да се усетят атмосферата на новия плавателен съд.

Капитан на кораба е кап.  Иван Медвински вече 11 години работи под „флага“ на Рубишипс ООД. Капитан е вече 20 години.

До 1992 година е работил в БРП, следващите 4 години в други  български фирми.

През 2004 година започва в Рубишипс като старши помощник, а от 2007 година е капитан.

Въпреки първоначалните притеснения от дължината на кораба, мореходните качества и изпълнението му го правят едно истинско бижу във флота на Рубишипс и не само, признава Медвински. Корабът ще носи с 400 – 500 тона повече товари на едно и също газене от другите кораби на компанията.

След  като направи своя първи рейс за Рубишипс от Белгия до Румъния, следващаща  седмица  корабът  ще се отправи на рейс  за Германия

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha