Най-добрите български вина за 2016 година?

Най-добрите български вина за 2016 година?
Публикация   06:34     31 Дек, 2015 /     akcent.bg   /     465

Излезе новият справочник „Каталог на българско вино 2016”, помощник за всеки любител на виното. Той излиза за четвърти път, джобен формат, двуезичен – половината е на английски.

Описал е основни данни за 120 изби и е дал оценка с една до пет звезди на 800 вина – тоест почти всички български вина на пазара. Много от тях са на малки изби и не се срещат често, но ценителят може да попадне на тях в малкото специализирани магазини или в някои ресторанти.

Според каталога има 50 български топ вина, оценени с 5 звезди. Всяка година вината с най-висока оценка в каталога се увеличават. През 2014 г. бяха 28, през 2015 г. бяха 33, тази година са 50. По-долу тук са дадени избрани от тези топ 50, които са били с 5 звезди и в предишни години, тоест избата запазва високото ниво на своето вино. Всъщност, постоянството е най-важното. У нас често се случва да се появи хубаво вино и след 1-2 години да не е същото.

Професионалната системата за оценки на вино по света е 100-точковата. Но много по-разпространени са справочници и сайтове на ценители, които оценяват вината по шестобална система или с една до 5 звезди, както е и в „Каталог на българско вино”.
Каталогът е много полезен ориентир, в него можеш да провериш всяко вино, на което попадаш в магазина. Дори да не се съгласиш 100% с оценките в каталога, те сравнително точно подреждат вината като добри, по-добри, най-добри, независимо от цената им.

Авторите и издатели Цвета Тановска и Катя Йончева, са от категорията „образовани ценители на виното”, с опит в дегустирането, със завършени курсове по вино у нас и в чужбина. Йончева е и вносител на вина от Южна Африка.

Да опиташ почти всички български вина е тежък труд. Двете авторки са дегустирали с помощта на група от още 9 ценители и винени ентусиасти. Оценките им са обърнати към ценителя, а не към специалиста, както би трябвало да бъде в един справочник. Вината се правят за ценители, за любители, а не за специалисти.

Във винарството няма категория „професионално вино” или „полупрофесионално”. Виното е за пиене от всеки.
В справочника има подробности и обяснения за сулфитите във виното, за някои редки сортове грозде у нас, от които се правят вина, за 10 избрани книги за виното и др.

Освен оценки с до 5 звезди, в католога е отбелязано в коя ценова категория са вината:
До 8 лв.
От 8 до 14 лв.
От 14 до 22 лв.
От 22 до 36 лв.
Над 36 лв.
За всяка изба е отбелязано също така дали е отворена за посещения, за дегустации, има ли ресторант, има ли наблизо исторически паметници или природни забележителности.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още