Традиционният Празник на Божолето, който се отбелязва почти в цял свят в третия четвъртък на ноември, събра ценители на хубавото вино и вкусната храна в ресторанта на „Ана палас”. Всъщност заслугата русенци да се приобщят към този създаден във Франция специален ден за специалното грозде от областта Божоле е до голяма степен на управителя Детелин Илиев, който за първи път го организира преди близо 10 години.
Обикновено Вечер се отбелязваше с гурме кухня, но Илиев се постара да намери баланса с традиционните български гозби.
Въпреки това, макар и трудно за запомняне, салата от Канелони от патладжан, пълнени със салата от печени чушки, гарнирани с кубчета белени домати и микс от хрупкави салатки с лимонов винегрет и препечени кедрови ядки, се възприе добре и от ценителите на шопската салата.
Тартарът от авокадо, краставица, червена чушка и маскарпоне, върху царевична бухтичка, гарниран с домашна пастърма от атлантическа сьомга, добре бе балансиран с розе „Солените хълмове”. На някои маси този баланс бе превишен от розето, но само от познавачи на винения еликсир.
Естествено гвоздеят на вечерта бе Божоле НУВО 2015 Жозеф Друен- оригинал. За разлика от френската традиция, но и стоейки близо до нея, вместо петел с картофи предложението на ресторанта бе бавно приготвено конфи от фазан, глазиран с вино и гарниран с марсала и ризото с дива гъба и карамелизирана пушена панчета.
Приятна ресторантска музика допълваше вкусовите предизвикателства, съпътствани от винените аромати и оформиха една запомняща се вечер.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай