Вторник, 30 Април 2024

Дялове от 31 дружества продават на борсата

Публикация   15:12     29 Ноемв, 2010 /     Дневник   /     761

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще пусне за продажба на борсата части от 31 дружества, съобщиха от ведомството. Сред по-атрактивните дружества , чиито акции ще се предложат за продажба, са 100% от "Монтажи",  46% от "Транзитна търговска зона"; 46,398% от "Свободна зона - Пловдив", 33% от "Фуражи" и др. По-голяма част от компаниите - 22, ще се предлагат срещу компенсаторни инструменти.

Благодарение на подобен търг през първите шест месеца на годината агенцията за приватизация успя да събере 14.28 лева от продажбата на части от дружества.

В рамките на търга ще бъде предложен за продажба и 10,86% от капитала на "Нестле айс крийм България" , собственост на "Ел Би Булгарикум", София. Дружеството е наследник на "Делта България"  - водещ производител на сладолед в страната. 89,14% от капитала на "Нестле айс крийм България" са собственост на NESTLE S.A. - Швейцария.

Началната дата на предлагането на пакетите от акции на централизирания публичен търг е шестият работен ден от датата на обнародване на тръжното обявление в Държавен вестник, а крайната – 14 работни дни от обнародването. Дружествата ще се продават на сегмент "Централизиран публичен търг" на "Приватизационен пазар" на "Българска фондова борса София".

По-рано тази сутрин пред НТВ икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че очаква дружеството "Монтажи" да бъде продадено успешно. Фирмата се занимава с изграждането и монтажа на промишлени и енергийни проекти в страната. Дружеството разполага с недвижими имоти с обща площ 383 000 кв.м и разгъната площ на сградите 137 000 кв.м., някои разположени в по-големите градове в страната. През последните години "Монтажи" участва в изпълнението на редица обекти като рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток 2" и изграждането на ТЕЦ "Марица-изток 1", обясниха от агенцията за приватизация. Капиталът на дружеството е внесен в "Държавната консолидационна компания", така че приходите от продажбата му ще отидат в бюджета, а не в Сребърния фонд за гарантиране на пенсионната система.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha