Вторник, 15 Октомври 2024

Емил Хърсев: Държавата би могла да регулира цените на горивата

Емил Хърсев: Държавата би могла да регулира цените на горивата
Публикация   18 Авг, 2015   /     akcent.bg   /     279

Според финансиста сложните процедури за внос помагат на българския производител

 

Държавата би могла с интервенция на пазара да регулира цената на горивата и да организира по-ниска цена. Това каза тази сутрин финансистът Емил Хърсев по БТВ. Чрез своя буферен фонд „Резервен” това може да се случи и да се намеси, в случай че има отклонение на цените повече от 5 процента.

     В същото време държавата е направила твърде сложни процедурите за внос на горива, което реално изключва възможността пазарът да се регулира чрез конкуренция. Дали това не полага на единствения производител на горива у нас? При всички положения му помага, дали случайно или не, категоричен бе Хърсев. И ако производителят продължи да се държи по този начин, държавата рано или късно ще се намеси.

    Проблемът според него едва ли е в увеличеното потребление на горива през лятото.

В последните месеци, през които се срина цената на петрола, у нас цените не се промениха. Като причина беше обясняван курсът на долара и това, че той поскъпва. На 1 май и вчера цената на долара обаче е една и съща. Една и съща е и цената на бензина 2,29 лв. Но в същото време цената на барел суров петрол на 1 май е 65 долара, а вчера е 42 долара.

Цената на петрола е 40% от тази, която плащаме. Най-високата част от цената е за акцизите. Освен че имаме най-скъпото производство на бензин, имаме и най-ниския акциз в ЕС. България получава от търговците най-малко пари от акциз в ЕС. У нас акцизът на бензина е 36 цента, в Австрия е 48 цента, в Румъния 46 цента, Унгария е 39 цента.

Според финансиста  Хърсев производителят продава на цената, на която може. По думите му начините за противодействие са два – или пазарът се свива и производителят снижава цената, или има внос от друг производител.

„За съжаление, в годините на рецесия у нас си отидоха от пазара търговци, които внасяха и даже изнасяха горива”, посочи експертът.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha