Вторник, 15 Октомври 2024

Изследване: България остава сред най- неконкурентоспособните държави

Изследване: България остава сред най- неконкурентоспособните държави
Публикация   27 Май, 2015   /     akcent.bg   /     268

Основни предизвикателства през 2015 г. продължават да стоят оптимизирането на работата на публичната администрация, енергийната бедност и борбата с корупцията.

България заема 55-о място от 61 икономики, сочат данните в Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението, Швейцария (Institute for Management Development ?IMD). За миналата година страната ни е била на 56-­o място.

Профилът на българската конкурентоспособност, показва, че основните показатели не са претърпели съществени промени не само в сравнение с 2015, но и с нивата от 2010 г.

През 2015 г. България остава сред най- неконкурентоспособните държави, като с по-ниски показатели в Европа са единствено Хърватия и Украйна. Страната остава далеч от най-доброто си постижение – 38-мо място през 2009 г. - признак, че българските правителствени и бизнес лидери все още не съумяват да дефинират и проведат последователни политики, съобразени с националните интереси, нужди и конкурентни предимства на регионите, която да се основава на дългосрочна стратегия за развитие на конкурентоспособността.

Основните предимства на българската икономика остават свързани с ниските цени, което прави страната уязвима на промени в межуднародната конюктура.

Очаквано, банковата криза от 2014 и високите държавни разходи оказват негативно влияние и отслабват конкуретната позиция на страната. В същото време нивото на безработица остава високо, въпреки лекото понижение. Дългосрочните фактори за конкурентоспособност - опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, както и индикаторите за ефективност на бизнес процесите като ниво на производителност и качество на управленските практики, са сред най-ниско оценените и продължават да стоят като сериозно предизвикателство.

Българската конкурентоспособност се намира в стагнация и на практика през първите 8 години от членството си в ЕС държавата не е съумяла да скъси дистанцията с останалите страни от Източна Европа.

 Като основни предизвикателства пред страната през 2015 г. продължават да стоят оптимизирането на работата на публичната администрация, справянето с енергийната бедност, както и борбата с корупцията.

Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на България си заслужава да се отбележи ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha