Вторник, 15 Октомври 2024

Fitch свали рейтинга на ПИБ с три степени

Fitch свали рейтинга на ПИБ с три степени
Публикация   21 Май, 2015   /     akcent.bg   /     279

Понижението е заради намалената оценка за възможността на държавата да подкрепи банката

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с три степени от BB- до B-, със стабилна перспектива. Промяната е резултат от намалената оценка на агенцията за възможността на държавата да подкрепи банката. Рейтингът за подкрепа също е намален – от 3 до 5, което отразява виждането на Fitch, че банката вече не може да разчита на извънредна външна подкрепа. Рейтингът за жизнеспособност е потвърден на равнище b-.

    Проблемите

   "Дългосрочният кредитен рейтинг, рейтингът за жизнеспособност и рейтингът на първостепенния дълг на банката отразяват виждането на Fitch за слабости в корпоративното управление, висока концентрация на кредитополучатели в кредитния портфейл, влошаване на качеството на активите, ниски повтарящи се печалби и умерена капитализация", посочват от рейтинговата агенция. Оценките може да бъдат допълнително намалени при значително влошаване на кредитния портфейл или на качеството на активите на ПИБ, което би увеличило натиска върху капитализацията на банката, както и при нов и продължителен натиск върху ликвидността на финансовата институция, който не бъде преодолян своевременно чрез външна ликвидна подкрепа.

   Масовите тегления на депозити през юни 2014 г. предполагат, че финансирането чрез потребителски спестявания може да не е устойчиво във всички случаи, но към момента ликвидността е задоволителна след подкрепата от страна на българските власти и същественото възстановяване на депозитната база, посочват анализаторите. От агенцията припомнят, че предоставената на ПИБ ликвидна подкрепа, чийто срок беше удължен до май 2016 г., се счита за държавна помощ и банката прилага план за преструктуриране, съгласуван с Европейската комисия (ЕК), чието изпълнение се наблюдава от независима компания и се отчита на всеки три месеца пред ЕК.

     Планът за преструктуриране

   Според Fitch прилагането на плана може да има умерен положителен ефект по отношение на рисковия профил на новоотпусканите от ПИБ кредити и донякъде да подобри контрола над съществуващия кредитен портфейл. "Въпреки това, като се има предвид размерът на най-големите експозиции, дългосрочният им характер и ограничените погашения, рисковете, свързани с наследения портфейл, в най-добрия случай ще отшумяват постепенно и ще натежават на рисковия профил на ПИБ в средносрочен план", посочват от агенцията.

   Концентрацията на заеми е висока и неколкократно надвишава основния капитал на банката, а някои от най-големите кредитополучатели са получили и допълнителни възможности, което още повече увеличава концентрацията, изтъкват от Fitch. Сред най-големите кредитополучатели има и няколко, чиито заеми са класифицирани като необслужвани.

  Макар и да е по-нисък от средния за системата (16.7%), делът от 10.8% необслужвани заеми в портфейла на ПИБ към края на 2014 г. остава висок. Тенденцията по отношение на качеството на активите е умерено негативна, докато общото качество на активите в сектора показва знаци за подобряване, отчитат още от агенцията.

  През 2014 г. покритието с резерви се е повишило значително благодарение както на допълнителното натрупване на специфични провизии, така и поради съществените промени в резерва за възникнали, но непредявени плащания (т.нар. IBNR). В резултат на това общото покритие с провизии (специфични плюс IBNR) на необслужваните заеми на ПИБ се е повишило до близо 77% в края на 2014 г. при 37% година по-рано. Обемът на преструктурираните кредити, които не са включени в обезценените експозиции, е сравнително нисък, а кредитите под наблюдение са около 6.5% от брутния обем на отпуснатите кредити, посочват от Fitch.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha