Вторник, 15 Октомври 2024

Дуално обучение на студенти за първи път ще се провежда в Русенския университет

Дуално обучение на студенти за първи път ще се провежда в Русенския университет
Публикация   19 Май, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1332

Завършилите ще започват професионалната си реализация с летящ старт на конкретно работно място

Дуалното обучение не е заложено в предстоящите промени в Закона за висшето образование. То е залегнало много силно от страна на образователното министерство в средното образование. Много средни училища вече се насочват в тази посока и задълбочават връзките си с бизнеса.

 Русенският университет тази есен ще реализира за първи път проект с водещи в региона русенски фирми, при който студентът при завършването си ще познава работното си място и ще има необходимите знания, за да започне „с летящ старт” професионалната си реализация. Разбираемо е, че става въпрос за обучение в инженерна специалност, където въпреки справнително високите заплати, все още няма достатъчно голям интерес.

Ние се насочваме към дуалното следване по инициатива на русенска фирма и Русенския университет, която се възприе положително и от други водещи в региона компании, конкретизира идеята ректорът проф. чл. кор. Христо Белоев.

На практика ще става въпрос за студенти, които ще се обучават в групите за редовно обучение, ще водят нормален учебен процес, но ще кандидатстват в университета с формуляр от дадената фирма, като тя ще има ангажимент към въпросния студент.

Фирмите поемат ангажимент студентите по време на следването да бъде изцяло обвързан към нея, да бъде нейн стипендиант. Ще има прикрепен към него ментор, който ще му възлага определени задачи. Във времето, когато не е на училище, той ще работи, за което ще получава месечна стипендия в рамките на 400-500 лева. Но всички курсови работи, задания за дипломни работи, ще бъдат реални и ще се възлагат от съответната фирма.

По време на цялото обучение фирмите стоят зад студента, като възлага придобиване на конкретни умения, точно определени езици, да изучи точно определени програмни продукти.

   Най-  общо, още по време на следването обучаемият в Русенския университет или след дипломирането си ще може да работи на длъжността, за която се подготвя. Всъщност в момента випускникът трябва да премине след завършване на ВУЗ-а един период на адаптация, запознаване с дейността на фирмата, обучение за длъжността и т.н. Този процес сега понякога отнема и година време.

  Идеята на този проект е това време да се съкрати още по време на обучението в университета и както сме свикнали да казваме, да започне работа с летящ старт.

Възможно е след това фирмата да поиска от ВУЗ-а допълнителни обучения и чрез Центъра за продължаващо обучение да се реализира.

Всъщност, до тази ситуация се стига, след като все повече работодатели не успяват да немерят подходящи кадри за определени позиции, независимо от големия брой дипломирани студенти. Очакванията са по този начин да бъдат стимулирани онези младежи, които имат интерес за кариерно развитие и професионално израстване, смятат от фирмата, инициатор на проекта.

 

Русенският университет и до този момент прави стъпки в тази посока, като част от практиката на студентите се реализира във фирми, с които си партнира, уточнява ректорът Белоев. Но сега ще има значително повече конкретика относно знанията и уменията, които студентът ще трябва да придобие предвид бъдещото си работно място.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha