Вторник, 15 Октомври 2024

Зеленчуците скъпи поне до Гергьовден

Зеленчуците скъпи поне до Гергьовден
Публикация   21 Апр, 2015   /     akcent.bg   /     704

Най-търсените зеленчуци за салата ще останат скъпи поне до Гергьовден. Дотогава не се очаква на пазара да излязат по-големи количества българска оранжерийна продукция.

“Доматите държат висока цена, защото няма достатъчно количество. Цената им се движи около и над 2,50 лв./кг. При краставиците цената ще продължи да пада, защото при доброто слънчево греене има достатъчно оранжерии, които са насадили краставици”, обясни шефът на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Красимир Кичуков. Според него след Гергьовден цената на краставиците вероятно ще падне под 1 лев за килограм.

В момента всички зеленчуци без марулите са с между 20 и 120% по-високи цени, отколкото по същото време на миналата година. Най-голямо е поскъпването при зелето - сега е по 1,15 лв./кг при 0,51 лв. през м.г.

С близо левче са по-високи цените и на българските краставици. В момента са по 2,80 лв., а преди година са стрували средно 1,90 лв. Вносните пък са с около 60 ст./кг по-евтини на едро.

С 50 ст./кг по-скъпи са тази година и доматите. Българската оранжерийна продукция е почти 3 лв., а вносната с около 30 стотинки по-малко. Както “24 часа” писа рекорда държат марулите с поскъпване от 6 пъти и 3 лв. за бройка.

Цените на зеленчуците са въпрос на пазарна икономика - предлагане и търсене, коментира зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Той отрече, че например испанските марули имат предимство заради субсидии. Причината да са по-евтини била в себестойността. Навремето Испания помогнала за развитието на сектор “Земеделие”.

В първите 7 г. от членството на България в ЕС заради Общата селскостопанска политика развитието беше за зърнопроизводителите, призна Грудев. Едва сега усилията се съсредоточавали в производството на плодове и зеленчуци.

Производители от Поликраище обаче оспориха по Нова тв твърдението на Грудев, че сега субсидиите за тях били по-високи. С около 5-6 пъти ни е намалена субсидията за плодове и зеленчуци, вече я няма помощта за качествена продукция, която вземахме 3 г., твърдят те. Затова и с около 20% по-скъпи щели да са доматите и краставиците, като българският домат ще е около 3 лева на едро, а розовият - 4-5 лева.

Според Грудев обаче през миналата година ставката на декар за плодове и зеленчуци е била 30 лева, а сега, е 157 лева. Ако някой получава по-малка субсидия сега, е частен случай, принципната сметка е, че има увеличение от пет пъти, твърди зам.-министърът.

Предлагат минимален праг на ДДС при внос

Mерки, с които да не се укрива и спестява реалното ДДС при внос на плодове и зеленчуци, ще предложи земеделският министър Десислава Танева.

“Идеята е, че дори на фактурата за домата да пише, че е купен за 5 евроцента, 20-те процента ДДС да се начислят не върху тях, а например на 1 евро, ако това е пазарната цена”, обясни министър Танева. Това освен повече приходи за държавата щяло да доведе и до равнопоставеност на българските производители с вносителите и търговците на пазара, които предлагат вносна продукция.

Танева припомни, че земеделското министерство вече е поискало НАП да включи в списъка на рисковите стоки месото и яйцата, а сега ще настоява това да стане и с плодовете и зеленчуците.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha