Вторник, 15 Октомври 2024

Дружества около "Петрол" отново прехвърлят активи

Дружества около
Публикация   21 Апр, 2015   /     capital   /     810

ПИБ е решила да започне изпълнение към още една компания, свързана с Гриша Ганчев

Прехвърляния, цесии, ново дружество с апортирани значителни активи и вписване на залози за заеми. Това показват справки в Търговския регистър за няколко дружества, свързани с дистрибутора на горива "Петрол". През последните месеци има премествания на важни активи и цедиране на дългове, смяна на собствеността в някои дружества, както и ново искане на ПИБ за изпълнение върху активи. По партидата на самата публична компания от началото на годината няма вписани смени, но прехвърлянията на активи и дялове на дъщерни компании покрай дистрибутора на горива са често срещани в последните месеци.

  Над 90% от акциите на "Петрол" бяха придобити от няколко компании с кредити от КТБ и се приемаше за контролирана от мажоритарния й собственик Цветан Василев, който твърди, че още преди затваряне на банката му е било поискано от депутата Делян Пеевски да прехвърли контрола безвъзмездно. След скарването между двамата дистрибуторът остана под контрола на бизнесмена Гриша Ганчев, като заедно с ключовите си дъщерни дружества беше пререгистриран в Ловеч. На 19 март ръководството на едно от предприятията в групата - "Елит Петрол", и квесторите на банката са се споразумели за заличаване на залога върху предприятието. Това е станало след изплащане на дълговете към банката с отнет лиценз.

   Смяна на акционера

  Едни от най-големите промени в последните седмици са свързани с "Варна сторидж" - от началото на март компанията е собственост на "Елит Петрол", а не на "Петрол". В продаденото дружество бяха апортирани значителни активи на дистрибутора на горива, сред които действащата петролна база във Варна. В края на миналата година "Варна сторидж" на свой ред апортира активи за 15 млн. лв. в новосъздаденото "Петролна база - Петрол Варна".

  Според документите в началото на март е подписан договор, според който цялото дружество "Варна сторидж" е продадено за 51.6 млн. лв. Всъщност новият му собственик е дъщерно дружество на продавача "Петрол", така че крайната собственост не се променя, просто се добавя още една фирма по веригата. По подобен начин вече основните активи на самото "Елит Петрол" (най-ценните бензиностанции на групата, оценени общо на 91.5 млн. лв.) се озоваха в дъщерното "Елит Петрол - Ловеч". То е учредено от "Елит Петрол" през януари тази година, а на 16 март ръководството е решило цялото предприятие, активи, настоящи и бъдещи вземания да бъдат заложени за обезпечаване на дълговете му към "Кристъл асет мениджмънт". Задълженията са общо 25.5 млн. долара, като те първоначално са били дълг на "Кристъл АМ" към ЦКБ, впоследствие прехвърлени.

   Целта на рокадите

  Засега целта на операциите не е ясна, но резултатът е, че контролът над още ключови активи на "Петрол" се отдалечава от публичната компания, като се озовава в дъщерни на дъщерни компании. Възможно обяснение е опит да се скъсат връзките при евентуален опит синдикът на КТБ да започне съдебни действия в опит да върне активите, придобити с финансиране от банката. Възможно е промените да са свързани с искането на ПИБ да започне принудително изпълнение спрямо "Варна сторидж". На 1 април банката е подписала и договор с депозитар – Камелия Мирчева, като е описано и имуществото, което подлежи на изпълнение – имоти във Варна, акции на "Петролна база – Варна" и на "Петролна база – Петрол Варна" (двете дружества са отделни). Изглежда обаче, действията на ПИБ не са враждебни към Гриша Ганчев, доколкото избраният депозитар е член на надзорния съвет на "Литекс комерс".

  Малко преди ПИБ да подпише договора с Мирчева и няколко седмици след промяната на собствеността на "Варна сторидж", следва и прехвърляне на вземания. На 25 март е подписан договор, според който вземането на "Литекс трейд" към варненската компания е прехвърлено на "Недош трейдинг" - неизвестна компания, собственост на сърбина Небойша Дошен. Въпросната фирма е с капитал 100 лв. и е създадена на 31 юли миналата година.

  В полза на "Недош трейдинг" има вписани залози на предприятията за захар на "Литекс комерс". Дружеството на сърбина беше посочено от близкия до Делян Пеевски в. "Монитор" като едно от тези, които правят "ударно завладяване" на бизнеси, свързани с КТБ. То е регистрирано на същия адрес както и други близки до Ганчев компании, прехвърлени на чуждестранни граждани в последните месеци. В същия апартамент е регистрацията и на дружество на друг сръбски гражданин - Радоман Вулевич, който за кратко се озова като изпълнителен директор на инфраструктурната компания в групата на КТБ "Интегрирани пътни системи".

  В края на януари ПИБ пристъпи към принудително изпълнение на заложеното пред нея търговско предприятие на свързаната с Гриша Ганчев "Кристъл асет мениджмънт". Заемът беше за 28 млн. долара и е отпуснат през ноември, за да се рефинансират задължения на компании от групата на "Петрол" към КТБ. До момента от ПИБ така и не са отговорили на въпросите за принудително изпълнение към дружества на Ганчев, които "Капитал Daily" изпрати още през януари. Там също действията на банката не изглеждат агресивни, като нейните представители са настоявали делото да се гледа в Ловешкия районен съд, въпреки че самият той е прекратил делото и го е препратил към София, където са регистрациите и на ПИБ и на "Кристъл асет мениджмънт".

  Потърсен за коментар Гриша Ганчев, председател на управителния съвет на "Петрол" обясни, че през последните дни изобщо не се е занимавал с делата на дистрибутора, а с други дейности, така че ще може да коментира след няколко дни. Изпълнителният директор на "Петрол" Милко Димитров също не беше открит за коментар.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha