Вторник, 15 Октомври 2024

КТБ на седем дни от фалита

КТБ на седем дни от фалита
Публикация   16 Апр, 2015   /     capital   /     287

Продажба на имущество на банката ще е възможно след повече от година

Десет месеца след като затвори и половин година след като беше поискана несъстоятелност, решението за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) е на седмица разстояние. На проведеното в сряда близо 3-часово закрито заседание в Софийския градски съд (СГС) представителят на Българската народна банка (БНБ) поиска началната дата на неплатежоспособността да е 30 септември 2014 г., когато за пръв път е отчетен отрицателен собствен капитал на банката. Това е и основанието, с което бе отнет лицензът на КТБ и бе поискан фалитът й. Срокът, в който магистратите ще вземат решение по казуса, е седемдневен.

    Набързо и без експертизи

  Делото за несъстоятелността на КТБ е от ноември миналата година и е образувано по молба на БНБ. Пречка пред разглеждането му създадоха жалби на акционерите срещу отнемането на банковия лиценз. Върховният административен съд окончателно ги отхвърли в началото на април с мотива, че собствениците на банката нямат правен интерес да водят такива дела. Така съдията в СГС Иво Дачев даде ход на производството за несъстоятелността по същество, с което за пръв път ще се прилага новият закон за банките, написан след масовите фалити от края на 90-те години.

   Въпреки високия обществен интерес делото на КТБ се гледа при закрити врата по искане на БНБ и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. След заседанието главният юрист на регулатора Нина Стоянова и адвокатите на акционерите в КТБ обясниха, че не са представяли допълнителни материали за определяне на началната дата на неплатежоспособността, различни от докладите на квесторите, счетоводните отчети и констатациите на тройната одитна проверка. За разлика от методиката, която се ползва при търговските дружества, при определянето на начална дата на неплатежоспособността на банката няма да се търси моментът, в който краткосрочните активи са недостатъчни за покриване на краткосрочните задължения. Съдът ще може да стъпи на счетоводните данни към 30 септември миналата година, когато за пръв път е отчетен отрицателен собствен капитал от -3.8 млн. лв. Да се ползва тази дата като ориентир за неплатежоспособността е препоръчала и представителката на БНБ по време на съдебното заседание. Въпросът откога КТБ е неплатежоспособна е определящ за възможността да се развалят сделки, като например тези с прехващания след цесии. В последния си доклад квесторите отчетоха осчетоводени такива операции за над 800 млн. лв. Ако например за начална дата беше избран денят, в който КТБ не успя да плати поисканите от депозантите пари, много по-лесно можеха да бъдат отменени случилите се през следващите месеци цесии и прехващания.

   По време на заседанието от името на акционерите е било направено искане за назначаването на експертиза, която да се извърши от Федерацията на европейските счетоводители в Брюксел, но то е било отхвърлено от съдията. Не е била уважена и молбата за инцидентен съдебен контрол, с който да се проверят основанията, с които БНБ е отнела лиценза на КТБ, тъй като досега този въпрос не е разглеждан по същество. Заради тези отсъждания адвокатът на Цветан Василев -  Менко Менков, заяви за пореден път, че подготвя дело срещу държавата пред европейските институции.

      Над година до финала

   Решението на съда за несъстоятелността на КТБ се очаква да излезе през следващата седмица и ако то е положително, ще постави началото на дълга поредица от правни процедури, обясниха от СГС. На първо място, в банката вече ще се назначат постоянни синдици, като най-вероятно това ще са сегашните временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Въпреки заявката на премиера все още няма назначен трети синдик в банката.

  Кредиторите на КТБ (фондът, негарантираните депозанти, облигационерите и т.н.) ще имат два месеца да предявят вземанията си пред синдиците. Те от своя страна трябва да изготвят три списъка: на приетите, на неприетите и на служебно приетите вземания. Законът дава възможност за оспорване на списъците, а също и допълнителен период от една година, през който заинтересовани страни могат да предявяват вземанията си от банката пред съда. Това означава, че до осребряване на масата на несъстоятелността (продажба на имущество на банката) би се стигнало най-рано след година и два месеца. Сделките също ще отнемат време, така че кредиторите ще могат да получат частица от вземанията си най-рано през 2017 г.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha