Вторник, 15 Октомври 2024

Зелените салати са два пъти и половина по-скъпи

Зелените салати са два пъти и половина по-скъпи
Публикация   10 Апр, 2015   /     akcent.bg   /     636

Не за друго, а да присяда ракията и да не се пием много....

Цените на зелените салати в момента са с около 140% по-скъпи в сравнение с миналата година по същото време, каза шефът на държавната комисия по стоковите борси Едуард Стойчев пред Фокус.

По думите му това се дължи основно на липсата на българско производство. „Хубавото е, че това увеличение няма да се отрази кой знае колко на джоба ни, салатите не са нещо основно, което се яде в големи количества. Причината за високите цени са обективни. Миналата година нашите производители изхвърлиха между 80 и 100 хиляди броя салати, защото в един момент търговците ги изкупуваха по 15 стотинки.

Тази година обаче се оказа, че имаме дефицит на български салати и оттам дойде високата цена. В момента цената на едро е около 1 лев, което е в пъти повече отколкото миналата година“, обясни Стойчев.

Той допълни, че цените на основните хранителни продукти за трапезата за Великден ще се запазят като тези от миналата година. Според думите му българското агнешко месо е в наличност, а на пазара преобладават българските яйца.

Така че не се очаквало спекулативно покачване на цените. „Вносното месо не е по-евтино от българското, но качеството му често не е на нивото му“, каза Стойчев. Той коментира, че в България цените на месата са едни от най-ниските, но въпреки това като цяло потреблението на всички продукти непрекъснато спада.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha