Вторник, 15 Октомври 2024

Среща между председателя на УС на АИКБ и посланика на Република Казахстан Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в Българи

Публикация   09 Апр, 2015   /     akcent.bg   /     292

 

 

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България г-н Васил Велевсе срещна на 8 април с ръководителя на дипломатическата мисия на Република Казахстан в Република БългарияН. Пр. Темиртай Избастин.

Повод за срещата бе предстоящото заседание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите*(МКСОР), което ще се проведе на 7 юли 2015 г. в гр. Варна. Ротационен председател на МКСОР е Кадир Байкенов, председател на Конфедерацията на работодателите на Република Казахстани в тази връзка бе обсъден ходът на подготовката на заседанието.

 

Членовете на МКСОР ще вземат участие и в конференцията на тема „Високо конкурентен реален сектор за устойчив икономически растеж и заетост“, която ще се проведе на 6 юли 2015 г. в гр. Варна. Събитието се организира като съпътстваща програма на заседанието на Бюрото (органът на управление) на групата на работодателите на Европейския икономически и социален комитет(ЕИСК), което ще се проведепод патронажа на заместник министър-председателя по демографската и социалната политика г-н Ивайло Калфин. Поканен е и вицепрезидентът на Европейската комисия г-н Валдис Домбровскис. В дискусията ще вземат участие също и представители на политическите и бизнес среди от Европа (Европейска комисия, Европейски парламент, европейски бизнес организации и социални партньори), българската законодателна и изпълнителна власт и българските работодатели. Подобни дискусии имат широк европейски отзвук и често са основа за изготвяне на становища по собствена инициатива от страна на ЕИСК, които след това се представят пред Европейската комисия и Европейския парламент.

 

На срещата бяха обсъдени и възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между бизнеса от България и Казахстан. Единодушно бе мнението, че усилията в тази насока трябва да продължат, за да се постигне увеличаване на стокообмена между двете страни и насърчаване на инвестициите.

 

* През 2010 г. АИКБ стана една от организациите, учредители на МКСОР /www.ksorr.ru/, към който се присъединиха представени на национално равнище работодателски организации от петнадесет държави от Източна и Централна Европа. Съветът има характера на съвещателен орган. Неговата цел е да съдейства за установяването на устойчиви връзки и взаимноизгодно сътрудничество между националните съюзи на работодателите и предприемачите, за обмен на опит в сферата на регулирането на социално-трудовите и свързаните с тях икономически отношения, както и по други въпроси от взаимен интерес, включително и за изработване на антикризисни мерки предвид сходните икономически проблеми в държавите от региона.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha