Вторник, 15 Октомври 2024

Електронна система да уведомява пчеларите за предстоящи пръскания на зърнопроизвителите

Електронна система да уведомява пчеларите за предстоящи пръскания на зърнопроизвителите
Публикация   09 Апр, 2015   /     akcent.bg   /     285

В Община Иваново се проведе втората от поредица информационни срещи, свързани с опазването на пчелните семейства и ефективността на селскостопанския сектор. Събитието беше открито от Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе. В дискусията участваха д-р Атанас Атанасов – началник отдел „Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните – Русе, Петър Костадинов – главен инспектор в отдел „Растителна защита” в дирекцията, Деница Гаджева – главен експерт координатор в Национална служба „Съвети в земеделието” – офис Русе, д-р Теменужка Ненова – главен експерт в Областна дирекция „Земеделие” – Русе, земеделски производители от пчеларския, овощарския и зърнопроизводителния отрасъл в Община Иваново, представители на общинската администрация, авиатори, председатели на браншови организации и др.

   

 

  В своето приветствие Станимир Станчев обясни, че целта на тази инициатива е да се предостави възможността на земеделските производители да получат информация директно от специалистите на държавните институции с отношение към аграрния сектор, както и да се достигне до решения на актуални проблеми в отраслите чрез активен диалог между заинтересованите страни. Г-н Станчев изрази надежда, че след срещата неизяснените въпроси ще бъдат значително по-малко и че ще се подобри комуникацията между самите земеделци.

  

 

   По време на разговорите бяха обсъдени измененията в нормативната уредба, засягаща пчеларите и употребата на препарати за растителна защита от страна на растениевъдите, както и условията за финансова подкрепа по различни мерки на Оперативна програма „Развитие на селските райони”.

   

 

  В края на срещата участниците се обединиха около предложения за хармонизиране между законовите разпоредби и за актуализация на списъка с позволени препарати спрямо последните промени, въведени от Европейската комисия. Приветствана беше и идеята на Николай Колев – председател на Съюза на Дунавските овощари, за създаване на електронна система, чрез която зърнопроизводителите да уведомяват пчеларите за предстоящи пръскания с препарати за растителна защита.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha