Вторник, 15 Октомври 2024

Румъния и България се обединяват пред ЕС за втори мост над Дунава при Русе- Гюргево

Румъния и България се обединяват пред ЕС за втори мост над Дунава при Русе- Гюргево
Публикация   06 Апр, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     290

Вече пет месеца няма Група за приятелство с Румъния към българския парламент

Четиримата румънски депутати от окръг Гюргево са обединени около необходимостта от изграждане на втори Дунав мост в близост до съществуващия. Това стана ясно днес на среща в офиса на депутата Флориан Николае, който е член на комисиите по икономика, и реформи и праватизация. От българска страна участие взе русенският депутат от БСП Добрин Данев и експерт от национален мащаб по изграждане на инфраструктурата в страната.

От румънска страна бе заявено виждането, че развитието на трансграничното сътрудничество между Гюргево и Русе трябва да се задълбочи и да търси както подкрепа на национално ниво в двете държави, така и от ЕС.

От българска страна бе изразена позиция, че за да има финансиране от Евросъюза за нов мост над Дунава, то трябва да се доразвие пътната инфраструктура в Северна България, а трасето на магистрала „Хемус” да минава възможно най-близо до Русе. Това да се случи вече се действа на политическо ниво, но за да има европейско финансиране и подпомагане, е необходимо да се действа активно и от двете страни. На срещата бе заявена и принципната подкрепа на съвместни действия в тази посока от страна на българския премиер.

Тази позиция напълно отговаря на интересите на двете страни, заяви Флориан Николаев, който в парламента представлява управляващото мнозинство. И сега трафикът е доста натоварен, а ако бъде изграден и магистрален път, то тогава необходимостта от втори Дунав мост ще е повече от наложителна.

Депутатът от опозицията в румънския парламент Лиляна Чибану подкрепи колегата си и заяви, че в случая политическите различия нямат почва и затова усилията на всички от региона трябва да се обединят.

Преместването на трасето на магистрала „Хемус” възможно по-близо до Русе се оказа не толкова местна приумица, а осъществяване на по-добра връзка като част от  транснационални пътни коридори.

Участниците в срещата се обединиха и около становището, че на Русе и на Гюргево трябва да се гледа като единна обща зона с население от 250 000- 300 000 души, която река Дунав я обединява.  

В рамките на месец да се проведе нова среща, която вече да премине на ниво групи за приятелство с България и Румъния в двете държави, предложи Чибану, която е секретар комисията по регионално развитие в парламента на северната ни съседка.

По-късно обаче стана ясно, че в българския парламент такава комисия все още няма сформирана или поне не е качен съставът и на сайта на парламента, което поставя под въпрос мащабната инициатива. Вече пети месец откакто се проведе първото заседание на народното събрание, Група за приятелство с Румъния няма.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha