Вторник, 15 Октомври 2024

Заради новоприет закон:Топлофикация мести плановия ремонт от лятото в средата на април

Заради новоприет закон:Топлофикация мести плановия ремонт от лятото в средата на април
Публикация   31 Март, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     307

Дружеството ще се опита в рамките на месец да преодолее санкциите по изкупуване на ел.енергия, критичният период е 3 месеца

 

Топлофикация Русе ще се принуди да измести ежегодните планови ремонти на системата от средата на април вместо през лятото. Това заявиха днес на пресконференция депутатът от БДЦ Георги Недев и изп. директор на дружеството Севдалин Желев.

Причината- заради приетият Закон, който влезе в сила от 6 март, Топлофикация Русе ще изчерпи след Великден отпуснатите и прогнозни 117 000 мегавата ел. енергия, определени от КЕВР и повече НЕК няма да изкупува. Дружеството ще преустанови дейността си за всичките близо 19 000 абонати, включително и обществени сгради- болници, детски градини и др.

Драма няма и не трябва да има, смятат Желев и Недев предвид факта, че до такава ситуация се стига ежегодно, макара и за малко по-къс срок.

Според Георги Недев е необходимо количеството изкупувана високоефективна ел. енергия да се определя ежемесечно, а не както в момента- на прогнозни цифри за минали периоди. Освен това, при приет Закон, липсва нормативна уредба, която да регламентира излизането на Топлофикация Русе на свободния енергиен пазар.

Новото, сега действащо законодателство реално спира дейността на Топлофикация Русе до края на юни, когато изтича стария период за определяне на цената на топло- и електроенергия. За съжаления, всичките усилия, които положих, не бяха разбрани и подкрепени от никого в нито една комисия, заяви още депутатът Георги Недев. Апелът ми бе да се направи отсрочка до 1 юли и тогава нямаше да се стигне до тази ситуация.

И Недев, и Желев са обнадеждени, че ако до месец бъдат приети Наредбата за високоефективната енергия и условията за излизане на Свободния пазар, кризата ще бъде преодоляна.

Дружеството от две години работи и инвестира в увеличаване на дела на високоефективната ел. енергия, каза Недев от позицията на бивш изп. директор. Над 5-6 млн. лева ще бъдат направените инвестиции в тази посока, конкретизира Севдалин Желев. Около 2 млн. са предвидени за ремонтна дейност. Дружеството ще инвестира средства и по линия на екологията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha