Вторник, 15 Октомври 2024

Топлофикации: Ценовата рамка е изкривена, което води до загуби

Топлофикации: Ценовата рамка е изкривена, което води до загуби
Публикация   26 Март, 2015   /     capital   /     539

От енергийния регулатор се оправдаха, че не могат да я променят на три месеца

 Ценовата рамка в топлофикационния сектор, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), е изключително изкривена, което води до сериозни финансови загуби за тези дружества. Около това мнение се обединиха топлофикационните дружества в страната по време на откритото заседание, което се проведе в комисията. На него беше обсъдено предложението на регулатора за намалението на топло- и електроенергията, произвеждана от топлофикациите от 1 април.

        Коректно намаление


  Причината за недоволството на дружествата от сектора не беше насочена към предстоящото намаление на цените. За топлоенергията то ще бъде между 6 и 13.55%, а за електроенергията между 5.95 и 7.19% (виж таблицата). "При значително изменение на цената на природния газ (с 13.6% бел. ред) е логично да се намали и цената на топло- и електроенергията", коментира Илина Стефанова, ръководител отдел "Енергийна политика" в "ЕVN България", която притежава пловдивската топлофикация. От "Топлофикация София" също признаха, че намалението на природния газ е коректно отразено от комисията.

             Остри възражения

   Топлофикациите обаче остро възразиха срещу начина, по който се определят цените. "Решенията на КЕВР винаги са политически и започва безпринципно кълцане на цените", заяви след заседанието Тодор Николов, изпълнителен директор на топлофикация "Далкия Варна". "Математически изчисленията са верни, но са в много грешна рамка", коментира той и пред комисията.

Така например от КЕВР не са отчетени разходите за парникови емисии и небаланси, направени от дружествата. Регулаторът също така изкуствено е завишил продажбите на топлофикациите, като е включил в тях и загубите по мрежата. "Това го няма никъде по света", коментира Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикациите в страната. Нормата на възвращаемост от 4% също е изключително ниска, за да може топлофикациите да правят нужните инвестиции. От КЕВР обаче се оправдаха, че тази рамка е заложена още при приемането на цените на топлофикациите през юни 2014 г. и не може тя да се променя на всеки три месеца. "Комисията е направила максималното. На този етап не може да се изправи крива рамка, но се надяваме от 1 юли нещата да са по-различни", коментираха от регулатора.

  Без път и посока

      Тодор Николов коментира, че "Далкия" е в България от осем години, в които са инвестирани 18 млн. лв. в подновяване на инсталациите на варненската топлофикация, която само две години е имала минимална печалба. "Няма инвеститор в световен план, който да разчита на подобен бизнес", посочи още той. В тази връзка Николов предложи на комисията да намали само цената на топлоенергията и да не пипа цената на електроенергия, за да може топлофикациите да си поемат глътка въздух. "Топлофикационният сектор се чувства омаломощен и безпътен", коментира и Илия Николаев.

   Регулаторът обаче едва ли ще отстъпи от вече направените изчисления, макар че до последно не беше ясно дали регулаторният орган ще пристъпи към тази мярка. На няколко пъти председателят Светла Иванова изказва различни мнение по този въпрос - първоначално тя обясняваше пред журналисти, че цените на топлофикациите няма да се пипат, а по-късно, че намалението на природния газ трябва да бъде отразено. Така или иначе загубите на топлофикациите няма да са чак толкова драстични по отношение на топлоенергията, тъй като отоплителният сезон е почти към края си. Заради натрупаните финансови негативи от некоректно определяне на цената обаче по-голямата част ще продължат да бъдат в критично финансово състояние.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha