Вторник, 15 Октомври 2024

Документите, изискани от комисията за КТБ, се оказаха секретни

Документите, изискани от комисията за КТБ, се оказаха секретни
Публикация   24 Март, 2015   /     akcent.bg   /     510

Голяма част от материалите, поискани от комисията за разследване на действията на държавата по казуса КТБ, не могат да бъдат предоставени на депутатите, защото са дадени на прокуратурата. "Те представляват банкова тайна, а вече те са и следствена тайна", съобщи управителят на БНБ Иван Искров на днешното заседание на комисията, цитиран от БТА. 

  По думите му анкетната комисия е малко позакъсняла. "Искахме законови промени много по-рано, те сега се случват, но пет-шест месеца по-късно, каза управителят на централнат абанка. Той изтъкна, че основна вина за краха на финансовата институция имат мениджърите и акционерите, а не банковият надзор.  "КТБ имаше активи, които чрез специални инвестиционни дружества, холдинги, поставени лица са придобити от други и не са под надзора на банката", каза Искров.  "В рамките на надзора всяка банка предоставя доклади за своята дейност, които се подготвят от мениджърите на банката, те носят основна вина за случилото се в КТБ, допълни той.

  Искров, чиято оставка се иска от управляващите, за пореден път защити действията на централната банка по казуса. "Банковият надзор е изцяло в правомощията на един от подуправителите. Единственият документ, който се гледа от Управителния съвет, е докладът за състоянието на банковата система. В него се поставя акцент върху състоянието като цяло", подчерта Искров и добави,че никога през последните 10 години КТБ не е поставяна като банка с някакви проблеми в тези доклади. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha