Вторник, 15 Октомври 2024

"Дунарит" получи глътка въздух, до получаване на новия лиценз?

Публикация   24 Март, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     479

 

 

 

Държавата, в лицето на икономическото министерство, което пък в лицето на междуведомствения съвет по ВПК,  се отказа за обжалва решението на съда дружеството да може да продава продукция, стана ясно днес в края на вчерашния ден.

Дунарит продължава да работи, обжалване от страна  на държавата няма. До крайното произнасяне на съда по същество предприятието ще може да продава продукцията си и да се снабдява сам с резервни части. Това  означава, че русенското дружество ще може да изпълнява поетите вече поръчки, но няма да е в състояние да изпълни поетите вече срокове, заяви изп. директор Кръстю Кръстев. Практически този факт означава, че 4- те експедиции от общо над  4 млн. лева трябва да бъдат предоговаряни, за да не бъдат плащани над 1, 2 млн. долара неустойки, обясни Кръстев.

Това е глътка въздух, но е н не и решение за по-нататъшното работа на дружеството. Трябва да се изчака решението на съда, който да реши окончателно казуса. Но най-ясно бъдещето на фирмата ще стане ясно след като бъде изяснена собствеността на дружеството, смятат запознати със ситуацията.

Доста странно, но националните медии спряха да следят темата, където държавата се отказа да иска отнемането на лиценза на едно от проспериращите предприятия на ВПК на България, макар и частно дружество.

Лицензът на завода, който е тригодишен и включва износ, внос и трансфер на оръжия и удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия на предприятието, беше отнет в края на февруари за срок от 4 месеца. Той е ключов за това предприятието самостоятелно да прави доставките си, да сключва договори и да изнася продукцията си.

Крайното решение на съда може да се съвпадне с изтичането на лиценза на дружеството, който е до края на юни, а това ще бъде реално глътка въздух за оръжейния ни завод, коментираха ситуацията компетентни със случая.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha