Вторник, 15 Октомври 2024

От началото на април над 18 000 абонати може да останат без топла вода?!?

От началото на април над 18 000 абонати може да останат без топла вода?!?
Публикация   23 Март, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     360

Закон бута „Топлофикация- Русе” към фалит, организирана е гражданска подписка, търси се подкрепа от омбуцмана на България

 

Закон бута „Топлофикация- Русе” към фалит, организирана е гражданска подписка от абонати

Румен НИКОЛАЕВ

От началото на април над 18 000 абонати на „Топлофикация- Русе може да останат без топла вода. За това алармира днес на нарочна пресконференция ръководството на дружеството. Причината- нов закон, който е 6 март спира изкупуването на принудителната енергия на дружеството. Така през месеците април, май и юни, до влизане в сила на новия регулативен период от 1 юли, „Топлофикация – Русе” ще понесе пропуснати загуби от нереализиран на пазара ток в размер на 12 млн. лева /11 950 000/. Тези приходни средства представляват 90 на сто от парите, необходими за закупуване на въглища, каза изп. директор Севдалин Щерев. Квотата, която е дадена на русенското дружество от 117 000 мегаватчаса, ще бъде реализирана до края на март и след това няма да може да продава нито високоефективна комбинирана, нито принудителната.

Ако това се случи, от работа трябва да бъдат освободени 312 души, специалисти, които са създавани във времето и принудителното им освобождаване, макар и временно, би довело до тяхното напускане. Утре предстои среща в енергийното министерство и в зависимост от резултатите ще бъдат определени и действията на двата синдиката, заяви председателят на КТ „Подкрепа” Тодор Дечев. Работниците имат готовност още от началото на следващата седмица да организират протестни действия.

В защита на русенските енергетици вече е стартирала подписка, която в момента се намира при касите на дружеството, стана ясно днес. Новият закон и като цяло промените в законодателството /чл. 162 ал. 1/ може да доведе до невъзможност „Топлофикация- Русе” да подава на абонатите си топла вода и това да постави абонатите пред невъзможността да могат да правят избор за по-евтино топлоподаване. Чрез подписката ще може да бъде сезиран и омбуцмана на Балгария.

С проблема на топлофикационното дружество са запознати както областният управител, така и кмета Пламен Стоилов, които също очакват решенията от утрешната среща. Водят се разговори и в парламента.

За да не се стигне дотук, „Топлофикация- Русе” се нуждае от отсрочка на влезлия вече в сила Закон от 6 март до началото на новия ценови период, за който КЕВР да вземе предвид въведените промени и ги отрази в крайна изкупна цена на ел.енергията.

За съжаление сега действащата нормативна база не позволява на „Топлофикация- Русе” да излезе на свободния енергиен или балансиращ  пазар. Така според юристите дружеството се лишава от конституционното гарантирано право на стопанска инициатива. По тази причина се настоява и за незабавна отмяна на този член от Закона.

В противен случай „Топлофикация- Русе” освен реално пропуснатите 12 млн. лева нереализирани преходи, е пред невъзможността да изпълни инвестиционната си програма в размер на 10 млн. лева. Средствата са предвидени за изграждане на нов сгуроотвал, както и за завода са преработка на битови отпадъци, работата по който до момента върви в срок и трябва да бъде завършен до края на годината.

Отделно ще се появят и сериозни проблеми с връщане на взетите вече кредити от банковите институции, което допълнително ще влоши състоянието на дружеството.

Дори и само да се помисли за увеличение на цената на парното, каквото не се предвижда, то законовите промени ще доведат до загуби, които и при двойно увеличение цената на топлото няма да ги компенсира. За това от дружеството се надяват да бъде допуснато заложеното в план-сметките количество от 16 000 мегавата ел. енергия да бъде изкупено.

Работи се върху различни варианти и технологични  внедрения за намаляване себестойността на произвежданите електричество и топлоенергия, казаха още днес. Но при постоянно променящата се законова рамка трудно може да се прецени кое е изгодно и кое не. Една от възможностите е да се започне използване като енергиен носител и биомаса, но резултат би имало една догодина.

 

Въпреки трудностите, от дружеството обещаха създадената ситуация да не се отрази върху топлоподаването до края на сезона.

 

Ето и пълния текст на подписката:

 

СИГНАЛ

ЗА ГРАЖДАНСКО НЕСЪГЛАСИЕ

С политиката на Държавата във връзка с приетите и влезли в сила промени в ДВ бр.17 от 06.03.2015 г. с § 28 на ЗИД на ЗЕ в чл.162, ал.1  от Закона за енергетиката, които водят до реално спиране работата на централата. Това обстоятелство ще постави дружеството в невъзможност да изпълнява лицензионните си задължения за доставка и пренос на топлоенергия и ще остави без топла вода през летния сезон около 19 000 абонати на Топлофикация Русе и граждани на Община Русе, в това число ясли, детски градини и училища.

Тази промяна е приета без да са изпълнени законовите изисквания за приемането й, поради което искаме нейната отмяна и обявяването й за противоконституционна. Не е спазено изискването на чл. 28 от Закон за нормативните актове („ЗНА“) - предложенията за изменение следва да съдържат  мотивите, които да правят публично достъпни целите за приемането им, какви са финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, какви са очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, както и липсва  анализ за съответствието на предложенията с правото на Европейския съюз.

Липсват такива мотиви.Не е спазена и разпоредбата на чл.26 от Закона за нормативните актове, който изисква преди внасяне на проект съставителят на проекта да го публикува на интернетстраницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. Социалната значимост на обществените отношения, които се регулират с промяната на този закон налагат спазването на тези изисквания като абсолютно необходима предпоставка за неговото приемане.

Ето защо гражданите на град Русе искаме Омбудсманът на Република България да се самосезира след получаване на настоящия сигнал, тъй като е нарушен чл.19 от Конституцията на Република България. Чл.19, ал.2 от Конституцията гарантира правата на потребителя, а забраната в закона ще остави без услугата топлоснабдяване десетки хиляди граждани на Община Русе. Освен това  според същата алинея законът би трябвало да гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с нелоялната конкуренция. Държавата и в този смисъл нарушава конституционното си задължение, т.к. с § 198 от ПЗР ЗИД на ЗЕ дава гратисен период на Топлофикация София ЕАД да продължи да работи. С какво гражданите на Русе са заслужили такова дискриминационно отношение. Това служи като основание на Омбудсмана да поиска обявяване разпоредбата на чл.162, ал.1 от Закона за енергетиката за противоконституционна, защото освен, че внася хаос в нормативната уредба в областта на производството на електро и топлоенергия, противоречи и на европейското законодателство за стимулиране на високоефективното комбинирано производство чрез наложеното ограничение.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha