Вторник, 15 Октомври 2024

Цените на парното трябва да паднат, прогнозира енергийният регулатор

Цените на парното трябва да паднат, прогнозира енергийният регулатор
Публикация   23 Март, 2015   /     akcent.bg   /     567

Топлото в Русе няма шанс сега да поевтинее, въглищата остават скъпи, коментира ексдиректорът и депутат Георги Недев

Намалението на цените на природния газ с 13% би трябвало да доведе до намаление на цените за крайните потребители на топлофикациите, прогнозират от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде БТА.

  Може да се очаква сериозно намаление до 10% за крайния потребител в зависимост от типа на централата, заяви председателят на комисията Светла Тодорова.

  Принципът в разработването на отделните цени на отделните топлофикационни дружества и заводски централи, използващи природен газ, е да се компенсират загубите им, които са настъпили в резултат от непроменянето на цената на природния газ в минали тримесечия, когато тя се е увеличавала. "Точно са изчислени паричните загуби, които те са претърпели от това действие като регулиране, осреднени са и са приложени за отделните дружества. Процентът е малък. По-голямата част от намалението на природния газ ще отиде към крайните потребители. В малка част ще остане към топлофикациите", подчерта Тодорова. 

  КЕВР ще разгледа цените на природния газ от 1 април. Предложението на "Булгаргаз", възприето от работната група на регулатора, е за намаление на цената на синьото гориво с над 13%, в сравнение със сега действащата цена.

  Няма директна връзка между процента, с който се намалява цената на природният газ и процента, с който биха се намалили цените в топлофикационните дружества, преупреди Димитър Димитров, член на КЕВР.

  От комисията не коментираха исканията от бизнес средите за драстично намаление на цените на природния газ.

  От Комисията коментираха още, че не може да се говори за глоби на електроразпределителните дружества и енергийния системен оператор за действията по време на бедствията през последните седмици, когато десетки хиляди домакинства останаха без ток, тъй като по време на снеговалежите са работили при форсмажорни обстоятелства.

 

За съжаление потребителите на топлоенергия в Русе няма да са от щастливците с по-ниска цена, коментира информацията ексдиректора на "Топлофикация Русе" и депутат от БДЦ Георги Недев, след като сегашният директор Севдалин Недев не бе открит за коментар. Русе работи основно с въглища, като газът съставлява по-малко от 1 процент от цената на топлото. А за съжаление цената на въглищата, които при спада на енергоносителите са поевтинели с по-малко от 10 на сто, суровината от Украйна в тази криза пристига по доста сложни пътища, което изяжда това намаление и няма възмогност за по- голямо поевтиняване, каза Недев.

Доскорошният директор на "Топлофикация"- Русе припомни, че през 2012 г. ДКЕВР наложи на дружеството цени, които той определи като нереални с 15 на сто или че тази цена е с въпросния процент по-ниска от реалната продажна цена, която дружеството калкулира.

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha