Вторник, 15 Октомври 2024

Днес изтеглихме 3,1 млрд. евро заем

Днес изтеглихме 3,1 млрд. евро заем
Публикация   20 Март, 2015   /     akcent.bg   /     307

България изтегли днес наведнъж 3,1 млрд евро облигационен заем от международните пазари. Сумата е рекордна като еднократно теглене за България. С нея почти се достига нивото от максимално позволения заем, който може да се тегли тази година. Според закона за бюджета той е до 8 млрд. лв. Очакваше се заемът да бъде взет поне на два пъти.

Емитирането на облигациите е започнало днес сутринта и към 17:30 часа при затварянето на пазарите сумата е достигнала 3,1 млрд евро, съобщава Капитал Дейли, като се позовава на дилъри, участвали в процедурата и уточнява, че информацията все още не е потвърдена официално от министерството на финансите.

Облигациите са 3 транша - 7, 12 и 20-годишни, разказа пред OFFNews икономистът Владимир Каролев. България за пръв път пласира 12 и 20 годишни облигации. Интересът към тях е бил голям и постигнатите резултати са много добри, коментира съветникът на министъра на икономиката.

По данни на "Капитал" доходността за трите емисии е съответно 2.17%, 2.73% и 3.26%.

Емитирането на облигациите беше направено в последния ден на роудшоуто в чужбина. То започна в понеделник и премина през Лондон, Париж, Мюнхен и Франкфурт.

Изтеглената днес сума е част от онези 16 милиарда лева, които породиха негодувание, след като финансовият министър Владислав Горанов внесе за гласуване в парламента процедурата, по която заемът ще се тегли. В тази сума влиза обявеният още от правителството на Георги Близнашки заем от близо 8 млрд. лв., за който беше ясно, че ще се тегли още с гласуването на държавния бюджет за 2015 г.     

 След днешната процедура от този лимит остават още 1,8 млрд. лв., които биха могли да бъдат изтеглени до края на годината.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha