Вторник, 15 Октомври 2024

Великденското агне идва от фермата за 6 лв. килото

Великденското агне идва от фермата за 6 лв. килото
Публикация   17 Март, 2015   /     akcent.bg   /     633

Спазаряват мръвката за празничната трапеза отсега

 

Великденското агне идва на празничната трапеза директно от фермата за 6 лв. килограм за живо тегло, показа проучване на „Новинар” сред животновъди.

Фермерите спазаряват отсега цената с мераклии да хапнат прясна мръвка за празника. В магазините все още не са определили точните цени, на които ще продават месото, но се очаква те да са около 13-14 лв., споделиха търговци.

„Възможно е цената да се вдигне, всичко зависи от търсенето”, допълниха от месарница в София. Драстично поскъпване спрямо миналата година не се очаква и при козунаците.

„Ще запазим миналогодишните цени, като поръчката за пресен великденски сладкиш трябва да се направи 3-4 дни по-рано”, обясниха от столична пекарна.

Междувременно кулинарните курсове за приготвяне на великденски манджи се превърнаха в истински хит. Предлагат се специални оферти за еднодневно и двудневно обучение за професионално приготвяне на гозба с агнешко месо и на козунаци. Ако искате да ви научат да месите няколко вида великденски сладкиш, пригответе 105 лв.

Обучението се провежда седмица преди Възкресение и продължава два дни. На него ще ви научат да приготвяте класически козунак на конци, козунак със стафиди и козунак по италианска рецепта. Като бонус ще ви издадат и тайните рецепти за няколко вида кифлички. По-скъп е курсът за приготвяне на агнешко месо. Той продължава само един ден и струва 140 лв.

Майстори готвачи ще ви покажат как да направите дроб сърма в точена кора, печено бутче, агнешко с маслини и патладжани, както и с пресен лук и кашкавал. Ще ви научат да пълните агнешка плешка и да опечете лимоново агнешко под кора по гръцки.

За всички, които постят преди празника, се предлага и специално обучение за приготвяне на безмесни ястия. Курсът струва 120 лв. След като ви разкрият тайните на вкусни постни рецепти, ще ви дадат и специален сертификат от шеф готвачи



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha