Вторник, 15 Октомври 2024

ЕК одобри новата програма за бизнеса

ЕК одобри новата програма за бизнеса
Публикация   17 Март, 2015   /     akcent.bg   /     289

1.39 млрд. евро ще има по новата "Конкурентоспособност" до 2020 г.

Европейската комисия одобри програма "Иновации и конкурентоспособност" за новия програмен период, съобщиха от Брюксел. Средствата по нея са в размер на около 1,39 млрд. евро и ще бъдат инвестирани за развитие на българската икономика. От тях 1,18 млрд. са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

 Програмата има за цел да се стимулира икономическия растеж и да се увеличи производителността, предимно на малките и средните предприятия (МСП), допълват от ЕК. Специално внимание е отделено на връзката бизнес-наука и на стимулирането на предприемачите.

 Основна роля за постигането на тези цели ще играят финансови инструменти като банкови заеми, гаранции и дялови инвестиции. Подобни мерки, но със спорен ефект имаше и в предишната "Конкурентоспособност". С новата програмата ще се финансират и мерки за по-ефективно използване на ресурси в предприятията и за повишаване на тяхната енергийна ефективност.

 Основните очаквани резултати са подпомагане на повече от 9 000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти и мобилизиране на повече от 1 млрд. евро частни инвестиции.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha