Вторник, 15 Октомври 2024

Кръстю Кръстев: "Дунарит" получи от съда глътка въздух

Кръстю Кръстев:
Публикация   12 Март, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     213

Изслушват шефа на ДАНС в парламента заради лиценза на "Дунарит

Административният съд София - град се произнесе за спиране изпълнението на решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия  /с 30 гласа/, с което бе отнет  тригодишният лиценз за износ, внос и трансфер на боеприпаси и тригодишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност с тях на "Дунарит”. Новината потвърди изп. директор на дружеството Кръстю Кръстев.

От този момент започва да тече 7-дневен срок, в който то може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд  от страна на икономическото министерство. От синдикатите завяват, че  докато тече времето за обжалване,  няма да спрат протестите  и обявеният за утре едночасов митинг на Дунав мост не се отменя.

Решението за блокиране на Дунав мост бе взето след като синдикатите имаха среща в икономическото министерство, но останаха недоволни, че не получават информация. Спирането на лиценза  застрашава директно 750 човека във фирмата да останат без работа, заедно работниците от редица свързани предприятия.

Освен това в " Дунарит" се опасяват от огромни неустойки по приети поръчки, които не биха могли да изпълнят без лиценза. 

Ситуацията е глътка въздух за всички, ангажирани за справедливото решение на казуса „Дунарит”, заяви Кръстев.

Утре министърът на икономиката Лукарски, който реално отне лиценза на едно от най-добрите предприятия в оръжейния бизнес в страната, се оказа че няма да отговори на въпроса на депутата от Русе Добрин Данев за действията на икономическото министерство. Парламентарната хватка от страна на Лукарски е просто изчакване на някой друг, в случая съда, да извади горещия кестен, който той търкулна съм русенци със съмнителни обяснения.

В края на месеца работниците от "Дунарит" ще получат заплатите си и предприятието ще продължи да работи, съобщи в парламента депутатът от СДС Румен Христов..

 Колегата му генерал Атанас Атанасов пък обясни, че РБ ще поискат на заседанието на комисията за контрол върху спецслужбите да се изслуша временния председател на ДАНС Недялко Недялков по доклада на ДАНС за временно отнемане на лиценза на "Дунарит". Трябва да се изясни дали основанието е сериозно и дали не би могло по-бързо да се възстанови лицензът за търговия с оръжия, според Атанасов. Припомняме, преди дни министър Лукарски каза, че "Дунарит" е застрашавал финансовата стабилност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha