Вторник, 15 Октомври 2024

Близо 1800 собственици на ведомствени бензиностанции са ги регистрирали в НАП

 Близо 1800 собственици на ведомствени бензиностанции са ги регистрирали в НАП
Публикация   09 Март, 2015   /     akcent.bg   /     282

Около 1800 собственици на ведомствени бензиностанции са декларирали пред Националната агенция за приходите (НАП) обектите и съдовете, които използват. Те са обявили, че притежават 3250 съда или съоръжения за съхранение и зареждане с гориво. От тях 2089 се използват за зареждане на машини (основно селскостопански), а 699 - на превозни средства, съобщиха от НАП.

  Според последните изменения на наредба на Министерството на финансите собствениците на такива бензиностанции трябва до 9 март да подадат в НАП данни за всеки от съдовете и съоръженията за зареждане на гориво, с които разполагат, обема, вместимостта на съда, вида на горивото, което се зарежда, предназначението му, регистрационен номер на стопанисваната мобилна цистерна и общото изразходвано гориво през миналата година.

  Промените в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства влязоха в сила от 24 февруари. Данните се изпращат по електронен път през сайта на НАП - www.nap.bg. Най-многобройни са ведомствените бензиностанции при селскостопанските производители, които ги използват за зареждане на земеделската си техника, както и в пътническите и товарните превози.

  Търговията с горива беше идентифицирана като един от най-рисковите браншове от фискална гледна точка още преди 5 години. Всички обекти за търговия с течни горива вече имат нивомери и дистанционна връзка с НАП. Отлага се само по-строгият контрол за ведомствените бензиностанции.

  В края на миналата година управляващите задължиха и ведомствените бензиностанции да имат измервателни уреди с онлайн връзка с НАП, за да може данъчните да следят колко гориво използват и дали част от него не се продава нелегално, без да се плаща ДДС. По оценки на финансовото министерство в страната имало около 30 хил. такива бензиностанции, за които данъчните нямат информация, а от нелегално продадени горива на година се губят по 1.1 млрд. лв.

  Браншовите организации на зърнопроизводителите и транспортните компании реагираха веднага и заплашиха с протести. Това явно разколеба правителството и в началото на февруари финансовото министерство предложи ведомствените бензиностанции да подлежат само на регистрация на обектите. Едва след като се събере информация за тези обекти, ще бъдат предложени и мерки за затягане на контрола.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha