Вторник, 15 Октомври 2024

Техниката ви шпионира - как да се спасите от това?

Техниката ви шпионира - как да се спасите от това?
Публикация   06 Март, 2015   /     "Гардиън"   /     669

Производители предупреждават клиентите да не обсъждат лична информация пред смарт телевизорите си

Телевизорът ви вероятно ви шпионира. Сигурно просто иска да се присъедини към останалите технологии в живота, защото, нека си признаем - ако живеете в ХХI век, ви наблюдават половин дузина компании - от момента, в който се събудите, докато потънете в сън.

В сравнение с някои от технологиите, които ви държат под око, новината, че условията за ползване на "Самсунг" предупреждават клиентите да не обсъждат лична информация пред смарт телевизорите си, всъщност e скучна. Предупреждението съществува заради функция за разпознаване на гласове, която трябва да бъде специално включена и която започва да предава данни едва след като чуе активационната фраза "здравей, телевизор".

Но другите джаджи, които ви следят, може да не са толкова възпитани. Неудобният факт е, че личните ви данни са просто още един начин, по който плащате за продукти и услуги в наши дни.

Поговорката "Ако не плащаш, значи не си клиентът, а продуктът за продан" бе създадена през 2010 г. - преди цял един живот в контекста на мрежата, но е вярна днес, както бе вярна и тогава. Това, което се е променило, са начините на компаниите да превърнат споделянето на данни в нещо, което прегръщаме с ентусиазъм, вместо нещо, което приемаме с неохота. Разбира се, казват те - можете да изключите тези опции. Но наистина ли го искаме?



Бутонът "харесвам" във "Фейсбук"

Дори да не използвате "Фейсбук", сте виждали бутонът "харесвам" да се появява на още и още места в интернет, като особено лош случай на шарка. Ако кликнете на него, можете да "харесате" страницата на компания, личност или марка, при това без да напускате сайта, в който сте в момента.

Освен това ги има и опциите за "споделяне" и коментарите. Връзката е двустранна - цената, която плащате за това да ползвате "Фейсбук", дори без да сте влезли в самия уебсайт, е възможността на компанията да знае кои страници посещавате, да ви следва из интернет и да използва тази информация, за да ви представя свързани с интересите ви реклами и съдържание в самия facebook.com.

Как да спрете това? Ако се отписвате от "Фейсбук", когато излизате от сайта, възможността му да проследява какво правите в браузъра си е ограничена значително. Разбира се, това важи и за възможността да "харесвате" неща и да пишете коментари. Готови ли сте на тази сделка?



Услугите за местоположение на смартфоните

Ако имате "Айфон", кликнете на "настройки", след това на "лични данни", после на "услуги за местоположение", "системи услуги" и "често посещавани места". Ще видите списък с всички градове, които посещавате редовно. Кликнете на който и да е град и ще разберете, че телефонът ви знае кои са местата, на които ходите. За мен това са домът ми, близката станция на метрото и офиса, но и пъбът, в който играя "Нетрънър", къщата на един от най-близките ми приятели и книжарницата за комикси, в която често се отбивам.

Не бъдете самодоволни, ако вместо това ползвате "Андроид" - "Гугъл" пази също толкова подробни данни за местоположението ви и, за разлика от "Епъл", ги съхранява в "облак", където теоретично те могат да бъдат достигнати от властите или подозрителната ви половинка, която знае паролите ви за достъп.

Как да ги изключите: и двете компании позволяват да изключите възможността за регистриране на местоположението. Но ако направите това, те няма да могат да ви дават предложения за други места, на които да идете. Това е същата неприятна сделка.



"Юбер"

Вероятно не е изненадващо, че компания, която ви предлага евтини таксита чрез хитро приложение, пази данните за пътуванията ви. И тези данни се използват, за да се уверят клиентите, че пътуват безопасно: компанията ще покаже историята на пътуванията ви, както и информация за шофьора - тези неща могат да бъдат ключови, ако възникнат проблеми. "Юбер" обаче няма добра репутация в боравенето с данни. На компанията наскоро й се наложи да се извини, че публикува текст, базиран на статистика, в който обсъждаше колко от клиентите й използват услугата, когато се отдават на свалки за една нощ.

Как да ги изключите: най-добрият начин е да не ползвате "Юбер". Но пък тогава ще ползвате традиционните таксита, на които плащате много повече, за да бъдете анонимен.



Мрежите на мобилните телефони

Джиесемът ви работи, като изпраща криптирани комуникации до и от клетъчни кули. Разбира се, особено в градските райони, в обсега на телефона ви има по повече от една кула във всеки момента. Телефонът се прикача към една от тях и се "закача" за друга, когато се местите (дразнещите шумове, които се чуват, когато поставите апарата близо до тонколони, са тези от телефона, комуникиращ с друга кула, за да потвърди, че още е активен). Ако сте внимателни, осъзнавате какво значи това: мобилният ви телефон има записи на това къде сте били, точни до най-близката клетъчна кула. На практика те може и да са по-точни, тъй като те могат да използват информацията и от другите кули в района.

Как да го изключите: спрете да ползвате мобилен телефон. Сериозно, няма друг начин. Ако можете да махате батерията си, изваждайте я, когато не искате да бъдете проследявани, но когато я сложите отново, мобилната мрежа ще знае къде сте.



Exif данните в снимките

Знаете ли, че цифровите фотографии съдържат информация за снимката? Тези данни, известни като exif (exchangeable image file format - обменяем файлов формат за изображения), са създадени, за да пазят информация, която е нужна на фотографите - фокусното разстояние и апертурата. Професионалистите ползват тези данни, за да поставят в тях информация за контакти и за авторското си право.

Разбира се, стандартът се е развил и в наши дни exif може да съдържа много повече информация. Например, ако сте направили снимката със смартфон или дори с по-модерен цифров фотоапарат, има голяма вероятност exif да е запазил и данните от вградения джипиес.

Как да ги изключите: повечето фотоапарати позволяват да бъде изключена функцията за запазване на местоположението, но добрата новина е, че социалните мрежи са на една стъпка пред вас и този път действат във ваша полза. "Фейсбук" и "Туитър" изтриват метаданните от изображенията, качени в тях.



Разпознаване на лица

Някога използвали ли сте възможността за "отбелязване" във "Фейсбук"? Социалната мрежа може да прегледа качените от вас снимки, за да открие тези, на които даден човек не е бил отбелязан и да ви предложи да го направите. Това е чудесен начин да се спести време, макар че може да доведе до някои социални фалове (например да отбележите някого, когото не харесвате, само защото те са част от фона на снимката например).

Но "Фейсбук" и "Гугъл", която също предлага подобна услуга, са способни да го направят, понеже от години обработват снимките със софтуер за разпознаване на лица. През септември 2012 г. "Фейсбук" трябваше да деактивира услуга, след като ирландската комисия за защита на личните данни смъмри сайта за включването й, без да има разрешение от властите.

Как да го избегнете: не се появявайте на снимки и недейте да имате приятели. Лесно е!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha