Вторник, 15 Октомври 2024

КРИБ иска среща с премиера за акцизните промени

КРИБ иска среща с премиера за акцизните промени
Публикация   06 Март, 2015   /     capital   /     523

Засегнатите от по-силния контрол компании искат да обсъждат предварително идеите с правителството

Ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настоява за среща с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и директора на Агенция "Митници". Организацията, председателствана от бизнесмена Кирил Домусчиев, желае да бъдат обсъдени всички скорошни и предстоящи промени на нормативната уредба, засягаща производството и търговията с акцизни стоки. През три различни промени правителството през последните месеци се опитва да затегне контрола над сделките с горива, цигари и алкохол и така да вдигне приходите в бюджета. А преди дни премиерът Бойко Борисов публично обяви война на контрабандата.

   Кой не харесва промените

  В своето искане работодателите критикуват някои от последните решения на управляващите, които са насочени към по-голяма събираемост на косвените данъци. "В българската акцизна и данъчна политика постоянно се възпроизвежда принципът за непрозрачност, двоен стандарт в законодателството и липса на диалог между бизнеса и администрацията", е становището на КРИБ, изработено на обща среща между ръководствата на Българската петролна и газова асоциация, Националната лозаро-винарска камара, "Булгартабак холдинг" АД и "КТ интернешънъл" (производителят на цигарите King s, който е от групата на "Винпром Пещера").

   КРИБ е организацията, в която членуват най-засегнатите от законодателните предложения и промени компании - "Лукойл", "Булгартабак", и "Винпром Пещера" и "Кингс табако интернешънъл". Последните три дружества са сред последно приетите членове.

  Трите акцизни затягания

  Позицията на КРИБ идва само ден след като депутатите приеха на първо четене допълнение в Закона за акцизите и данъчните складове, внесено от Реформаторския блок. То предвижда поставянето на измервателни уреди с връзка към системата на Агенция "Митници" на всяко разклонение по тръбопровода на "Лукойл". В момента има устройства само на входа и изхода на тръбата, но не и на разклоненията, които свързват различните данъчни складове на компанията.

  Това реално е добавка към по-големия пакет от мерки за допълнителен контрол върху акцизните стоки (цигари, горива, алкохол), приет от парламента в края на 2014 г. Промените тогава не засегнаха тръбопровода на "Лукойл", но задължиха всички търговци и производители на горива, цигари и алкохол да поставят измервателни уреди, отчитащи в реално време, на всяка точка от производствения и транспортния процес. През декември 2014 г., когато се обсъждаха промените в закона, най-остра беше реакцията на "Булгартабак". От компанията заявиха категорично, че поставянето на броячи за цигари на всяка машина е прекалено скъпо, а технологично монтирането на електронни везни за претегляне на тютюна е невъзможно. Това беше опровергано от Танов, според когото самите машини се продават с броячи на късове и остава само да се свържат със системата на митниците. Факт е обаче, че над три месеца след промяната тя все още не действа, защото в закона услужливо беше записано отлагане в далечното бъдеще - получаване на одобрение на уредите от Брюксел. Такова още не е поискано.

  Третата стъпка на правителството в посока повече приходи в бюджета от косвени данъци бе чрез промени в наредба, засега в стадий обсъждане. Според тях всички уреди, връзки и изходи от инсталации при производителите на горива и алкохол ще се пломбират и така няма да се допускат нерегламентирани отклонения на количества.

          Когато КРИБ одобряваше

   Само две седмици по-рано КРИБ изрази пълната си подкрепа към декларираното от Българска петролна и газова асоциация становище за затягане на мерките срещу сивия сектор в бранша "търговия с течни горива". В случая става дума за така наречените ведомствени бензиностанции. Първоначално финансовият министър Владислав Горанов публикува проект на наредба, с която задължаваше всички такива обекти да бъдат оборудвани с нивомерни системи и връзка с НАП. След остра реакция от страна на зърнопроизводителите и транспортните компании и заплахи от протести предложението бе оттеглено и остана само изискването за регистрационен режим.

  Промените и в този случай бяха направени от правителството в "12 без 5". На управителите на ведомствени бензиностанции реално бяха дадени 7 дни, след което започнаха проверките от страна на НАП. В случая КРИБ не изрази притеснение от приетите набързо промени, а подкрепи Българска петролна и газова асоциация, в която членува "Лукойл България", в искането й за налагане на тотален контрол върху ведомствените бензиностанции.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha