Вторник, 15 Октомври 2024

„Дуна лайн” работи за световно известни марки обувки

„Дуна лайн” работи за световно известни марки обувки
Публикация   27 Фев, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     4080

или как конверсията превърна бомбите на Дунарит в качествени маратонки и обувки

 

   Снимки 1,2,3: Със сигурност всеки един, който познава и търси качествени и удобни обувки, се е срещал или носил марките DIADORA, LOTTO и GEOX. Но малцина знаят, че се произвеждат край Русе, в гората до Николово.

   Фирмата Дуна лайн определено има интересна история. Тя се появява през 90-те години на миналия век, когато военната индустрия се оказва без ясна цел и посока, а в България се заговаря за конверсия и преминаване към граждански производства.

 В края на 90-години, когато двуполюсната световна система се разпадна. Няколко години преди 2000 година „Дунарит“ изпадна в пълна криза. Българската армия не  възлага поръчки, а външни пазари още няма.

  Така се стига и до идеята за усвояване на производство на продукти за гражданско предназначение като спортни обувки. За целта е привлечена италианска фирма, която внася технология на производство и пазари.

  От 1990 година до 1999 година фирмата работи под шапката на „Дунарит”. Тогава италианците я купуват, а работата продължава като се изпълняват външни поръчки за чужди марки.

  Идва момент, в който тук работят 300 души. През това време се увеличава количеството и качеството на произвежданите маратонки и обувки.

   Сега тук се изработват спортни, работни и елегантни обувки по метода на директното леене. Ходилата от полиуритан се инжектират към горната част на обувката, а не се лепят. Така се постига по-малко тегло и по-ниска цена, обяснява управителят на дружеството Емануеле Поцобон.

 

  Всъщност Поцобон е и „виновникът” фирмата и днес да работи и да произвежда обувки с високо качество за световните пазари. Той идва тук още в самото начало, през 1990 година с мисията да обучава бомбаджиите да правят маратонки. По образование е икономист, но обущарството му става от средство за препитание през студентските години в кариера. От 1999 година досега  той ръководи екип, на който се дължи всичко и е възможно това производство успешно да се развива.

  Макар сега във цеха да работят 100 души, то още 400 работници работят надомно, като кроят и шият здравите и удобни обувки.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha