Вторник, 15 Октомври 2024

Заведенията с постоянни тенти и цветарници с целогодишна такса

Заведенията с постоянни тенти и цветарници с целогодишна такса
Публикация   26 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     309

Два метра пешеходна пътека ще оставят кръчмите на открито

 

Собствениците на заведения на открито пък ще са задължени да осигуряват поне 2 метрова ивица за пешеходците. Това решиха на днешното си заседание общинските съветници като прие промени в Наредба 5 (за търговската дейност на територията на Община Русе) и в Наредба 16 (за определянето на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе). 

Според вносителите, промените на наредбите отразяват настъпилите промени в икономическата обстановка в страната, появата на нови видове дейности, и стремежа към изравняване на условията, при които се осъществява дейност на открито. Местната администрация прогнозира, че при заплащане на месечна такса за разполагане на маси за сервиране пред заведенията за хранене и развлечения през зимния период, в бюджета на общината се очаква размерът на приходите да нарасне с около 30% . При заплащане на такса за заета площ за летни градини през зимния период пък, изравнена с размера на летния, приходите в бюджета ще се увеличат с 25%.

Промените в Наредба 5 включват  нови текстове, които регламентират търговската дейност и предоставянето на услуги на открито върху общинските терени. Това обхваща дейностите на улични музиканти, артисти, художници, детски атракциони, вело-рикши и други. От продавачите на храни и напитки ще се изисква регистрация в Регионалната здравна инспекция. Всички те ще трябва и да информират писмено Общината, ако работят на удължено работно време. 

Тъй като  дейността на уличните артисти не е регулирана, затова се налага узаконяване на техните изяви. Те  ще се плащат минималната възможна такса (60 ст. на ден в централната част на града), и това няма да ги обремени финансово. Същото важи и за уличните търговци, както и за заведенията на открито. Общински съветници защитиха промените с аргумента, че с тях се поставят всички подобни дейности на равни начала.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha