Вторник, 15 Октомври 2024

Ново ограничение за данъчни облекчения на земеделците

Ново ограничение за данъчни облекчения на земеделците
Публикация   25 Фев, 2015   /     capital   /     276

При единична инвестиция над 500 000 евро няма да има възможност за преотстъпване на част от данък печалба

Земеделците ще продължат да ползват преотстъпване на до 60% от данъка върху печалбата от непреработената растителна и животинска продукция при реинвестиция в нови сгради и земеделска техника, но при ограничени условия. Данъчното облекчение ще бъде възможно, ако стойността на инвестициите във всеки един от активите не надвишава 500 000 евро. Досега такова ограничение нямаше. Това предвижда нов проект на Закона за корпоративното подоходно облагане, засягащ промени в правилата за ползване на държавна помощ от земеделските производители. Ако бъде приет, той ще засегне и инвестициите за 2014 г.

           В изчакване на ЕС

  Досега лисваше каквото и да било ограничение за сумите на инвестициите в активите. Ако Европейската комисия даде своето одобрение (което не е сигурно) за тази държавна помощ до 31 март, мярката ще влезе в сила и за данъчната 2014 г. Това означава, че производителите, които са разчитали на данъчното облекчение, но са инвестирали повече от 500 000 евро в определен актив, няма да могат да получат такова за изминалата година.

  Промените са необходими, за да се приведе националното законодателство в съответствие с европейското, и по-точно Регламент (ЕС) 702/2014 г. От ЕК са настояли за промяна и на правното основание, и на обхвата на предишната схема за държавна помощ. Предложена е и разпоредба за забрана за заобикаляне на прага от 500 000 евро чрез изкуствено разделение на активите. Изисква се и преотстъпеният данък да не надхвърля 50% от настоящата стойност на активите, в които трябва да се инвестира към датата на предоставяне на помощта (31 декември на съответната година). Данъчното облекчение за земеделски производители може да се прилага за периода само след одобрение от страна на ЕК. Според правилата на ЕС държавна помощ в сектора на селското стопанство е допустима и съвместима с вътрешния пазар, ако има стимулиращ ефект, тоест, ако помощта води до започване на нова дейност от страна на предприятието, допринасящо за развитието на сектора. Въпреки това, се смята, че помощта за големи предприятия може да доведе до нарушаване на конкуренцията, а и по принцип големите фирми в сектора имат повече ресурси.

              Изтекъл регламент

  В случая предишният технически регламент за държавна помощ със старите условия, в които не фигурираше фиксиран праг за инвестициите в нови активи, е изтекъл към края на 2013 г. Данъчен експерт посочи, че от българска страна се е забавило изпращането на нотификацията за нов регламент към ЕК, затова, ако комисията одобри нотификацията, той ще обхване 2014 г. Проблемът е, че приемане на промени със задна дата не е добра практика и инвестиралите по-големи суми в дадени активи през изминалата година, защото са смятали, че ще могат да получат данъчно облекчение за тях, ще останат на сухо. Радослав Христов, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, коментира за "Капитал", че не очаква въведеният праг да засегне много производители особено негативно.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha