Вторник, 15 Октомври 2024

Обсъдиха промените в Закона за защита на растенията

Обсъдиха промените в Закона за защита на растенията
Публикация   24 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     358

Пчелари, арендатори, авиатори и представители на общините в Област Русе дискутираха предложените промени

Работна среща между пчелари, арендатори, авиатори и представители на общините в Област Русе се проведе днес. Тя бе  организирана от Областна администрация – Русе.

 

 

Дискусията откри Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе, а презентация относно новите моменти от Закона за защита на растенията при третиране на земеделските култури с продукти за растителна защита изнесе Валентина Михайлова – главен инспектор в отдел „Растителна защита” в Областна дирекция по безопасност на храните – Русе. На срещата присъстваха още д-р Андриан Райков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе, д-р Атанас Атанасов – началник на отдел „Здравеопазване на животните” в дирекцията, експерти от Областна администрация – Русе, представители на Областна дирекция „Земеделие” – Русе, Национална служба за съвети в земеделието – офис Русе, специалисти от общините в русенска област, авиатори, арендатори, както и членове на браншови организации в сферата на пчеларството.

 

 

В хода на разговорите бяха обсъдени промените в Закона за защита на растенията и последствията от тях за всяка от заинтересованите страни. Присъстващите граждани имаха възможността да поставят своите проблеми на вниманието на Станчев и компетентните териториални звена. Сред най-разискваните теми бяха режимът на авиационно пръскане и спазването на нормативните изисквания, отнасящи се до него, както и влиянието на препаратите за растителна защита върху пчелните семейства. Представителите на държавната власт изслушаха всички желаещи да се изкажат и ги насочиха с конкретни съвети по поставените казуси.

Заместник областният управител Станимир Станчев, подкрепен от д-р Атанасов, апелира за по-добра комуникация между заинтересованите страни за постигане на по-добри резултати за всички.

В края на срещата бяха приети следните решения:

1.                                                                                                                                                                                                                                                                                           Участниците в настоящата работна среща приемат информацията за сведение. Същата следва да се публикува на електронната страница на Областна администрация – Русе с цел запознаване на заинтересованите страни с новите моменти от Закона за защита на растенията при третиране на земеделските култури с продукти за растителна защита;

2.                                                                                                                                                                                                                                                                                           Своевременно след издаване на разрешение за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане Областна дирекция по безопасност на храните – Русе да информира за това по електронен път Областна администрация – Русе с цел публикуване обявление за предстоящите дейности на интернет страницата на администрацията в раздел „Важни съобщения”;

3.                                                                                                                                                                                                                                                                                           Да се организира работна среща до края на месец март 2016г., на която да присъстват представители на заинтересованите страни в сферата на пчеларството с оглед дискутиране на темата за синхронизиране действията при авиационните третирания за ефективно опазване на пчелните семейства. При настъпила неотложна необходимост, да се организира и проведе извънредна работна среща през настоящата година между авиатори, арендатори, пчелар, представители на общините в Област Русе, Областна дирекция по безопасност на храните – Русе, Областна дирекция „Земеделие” – Русе, Държавен фонд „Земеделие” – Русе и национална служба за съвети в земеделието – Русе.

Като четвърто решение от работната среща беше прието предложението на г-н Станимир Станчев да се организират и проведат изнесени информационни срещи по общини в присъствието на пчеларски организации, браншови земеделски организации, Областна дирекция по безопасност на храните – Русе, Областна дирекция „Земеделие”, представители на конкретната община, в рамките на които да се обсъди проблематиката в областта на опазване пчелните семейства и ефективността за селскостопанския сектор по места. Наред с горното, на тези срещи да се даде възможност за представяне на актуални въпроси в сектора от Национална служба за съвети в земеделието – офис Русе.

  Заместник областният управител не пропусна да напомни, че  той и екипът на Областна администрация – Русе, както и териториалните звена с ресор земеделие, ще отговорят на всички въпроси по теми, свързани със сектора и изрази готовност да окаже пълно съдействие за разрешаване на представените казуси.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha