Вторник, 15 Октомври 2024

ОИЦ –Русе информира селските кметове как да получат достъп до европейските средства през новия програмен период

ОИЦ –Русе информира селските кметове как да получат достъп до европейските средства през новия програмен период
Публикация   22 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     599

Зам.-кметът Карапчански представи пред тях условията на общинския фонд „Малки населени места 2015“

 

Кметовете на кметства, кметските наместници и читалищните дейци от община Русе участваха днес в информационна среща, посветена на новия програмен период 2014- 2020 и възможностите за финансиране по оперативните и други европейски програми. Тя беше организирана от експертите на Областния информационен център- Русе в партньорство с Община Русе.

В началото управителят на ОИЦ-Русе Камелия Златанова обърна внимание на участниците как биха могли да реализират свои проекти с  европейските пари. В този процес особено важна е ролята на читалищата, изтъкна тя.  През новия програмен период малките населени места от община Русе ще имат най-голям шанс за достъп до финансиране по оперативните програми чрез ВОМР (Водено от Общността местно развитие), подчерта Златанова и посъветва селските кметове в партньорство помежду си да създадат такава група. Тя даде конкретни примери за създадени в нашата област такива обединения (т.нар. Местни инициативни групи според терминологията през стария програмен период), от чиито успехи и неуспехи те биха могли да черпят опит. Трансграничната програма България-Румъния, Норвежката програма са другите донори, които вие можете да използвате, изтъкна тя.

 

 

В рамките на срещата зам.-кметът Страхил Карапчански запозна кметовете на кметства и кметските наместници  с условията и изискванията на новата общинска инициатива „Малки населени места 2015“. В нейния фонд са отделени 160 хил. лева, които ще финансират на конкурсен принцип проекти на селата и кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, свързани с благоустройство. Карапчански обясни, че желанието на общинската управа е всички да могат да се възползват от това финансиране, затова кметствата ще могат да кандидатстват само с по един проект, а максималният бюджет ще е 20 хил. лева. Финансирането ще зависи и от броя на хората, които ще се ползват от проекта, т.е. от големината на населените места. Задължително условие за финансиране на проектите е доброволният труд на населението. Страхил Карапчански увери обаче кметовете, че Общината много ще държи на безопасността и качеството на изпълнение, затова доброволен труд няма да се  ползва на всяка цена. Там, където се изисква професионална намеса на ваше разположение ще бъде общинското предприятие „Комунални дейности“, увери зам.-кметът по европейско развитие. При подготовката на проектите и при контрола на изпълнението кметовете на кметства и кметските наместници ще имат помощта на дирекция „Европейско развитие“. Колко е важен и навременен този фонд се вижда от факта, че вече имаме няколко подадени проекта, заяви Карапчански. Той беше категоричен, че ако тазгодишната инициатива е успешна, догодина фондът ще има по-голям бюджет.  (Всички подробности относно  фонд „Малки населени места 2015“ можете да видите от презентацията в прикачения файл. )

По време на срещата се завърза дискусия относно възможностите населените места да получат по-голям достъп до европейско финансиране. Повод за това е фактът, че самите кметства не могат да бъдат бенефициенти по оперативните програми, а трябва да разчитат на Общината. 

Ако по ОП „Региони растеж“  има възможност да се финансират проекти в малките населени места, няма да я пропуснем, заяви зам.-кметът Страхил Карапчански. Друга възможност според него е одобрената вече програма ТГС

 

Румъния- България. Помислете как да направим голям трансграничен проект и да излезем с един общ пакет, ние сме готови да ви помагаме, ще търсим начини и по други програми и фондове, подчерта зам.-кметът.

ОИЦ-Русе пък се ангажира да информира своевременно кметовете на населените места за възможностите, които ще се отварят пред тях, както и да им оказва експертна помощ. Първата реална стъпка беше днешната информационна среща, а следващата е планирана за 25 март от 14 часа, когато ОИЦ- Русе отново организира обучение „Писане на проекти“. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha