Вторник, 15 Октомври 2024

Лукарски: Германски инвеститори с интерес към Русе за изграждане на завод за части за камиони

Лукарски: Германски инвеститори с интерес към Русе за изграждане на завод за части за камиони
Публикация   20 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     561

Голяма европейска верига има интерес да инвестира в икономическата зона Божурище. Китайци пък са се насочили към зона “Тракия” в Пловдив, която се очертава като най-големия логистичен център. Там преговорите вече са към финала, каза икономическият министър Божидар Лукарски, който се отчете за 100 дни управление.

И изреди, че немски фирми се насочвали към Русе и Видин за производство на части за товарни автомобили. Към Бургас проявявали интерес пакистанци. Към свободната зона в Свиленград пък са се насочили гръцки инвеститори.

Очакваме и още немски инвестиции, след като България отпадна от списъка на държавите, за които Германия не дава гаранции, каза Лукарски.

С голям интерес се чакала и визитата на азербайджанския президент Илхам Алиев. Гласи се и българо-френски бизнесфорум. Лукарски припомни и откриването на завод за битум на българо-индийския джойнтвенчър “Прайм стар петролиум енд инфрастракчър” край град Биванди, на 25 км от Мумбай. Това е първата мащабна българска инвестиция в Индия и е за 2,2 млн. евро.

Министърът отчете отблокирането на 83 млн. лв. за “София тех парк”, което е позволило да започне изграждането му.

След година без продажба на държавни фирми, за 2015 г. ще се продават Българската фондова борса с Централния депозитар, държавният дял в Пловдивския панаир, НИТИ - Казанлък, и още други дружества. Миноритарните дялове ще се търгуват на борсата, каза още министърът.

Искаме да се вдигне прагът за регистриране по ДДС, за да могат повече фирми да излязат от сивия сектор, обяви Божидар Лукарски. Заместникът му Любен Петров заяви, че в момента, когато една фирма стигне 50 000 лева оборот, прекратява дейността си и регистрира нова, само и само да не се регистрира.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha