Вторник, 15 Октомври 2024

Георги Недев: Подготвяният от ГЕРБ Закон за енергетиката ще доведе до фалит на топлофикациите

Георги Недев: Подготвяният от ГЕРБ Закон за енергетиката ще доведе до фалит на топлофикациите
Публикация   18 Фев, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     529

 

 

  Готвените промени от ГЕРБ в Закона за енергетиката може да доведат до спиране на работата на топлофикационните дружества. За това алармира депутатът от БДЦ Георги Недев, който доскоро бе и изп. директор на Топлофикация Русе.

  Това ще се случи, ако бъде допуснато да се изкупува само високоефективна електроенергия. Подобно решение ще доведе до дефицит на средства за текуща дейност и обрича тецовете в страната на фалит, каза още Недев.

   Т.н нискоефективна енергия е продукт, който е необходим за осигуряване на експлоатационната надеждност на мощностите при работа на топлофикационните дружества. Обикновено тя е 15 процента през зимния период и 85 на сто през лятото или представлява средно годишно 50 на сто от общопроизвежданата ел. енергия.

 Управляващите смятат по този начин да решат проблемите на Националната електрическа компания, на това едва ли ще се случи, коментира русенският депутат и експерт в тази област. Според него би трябвало да се търси решение на друго място, като това с договорите на т.н. американски ТЕЦ-ове.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha