Вторник, 15 Октомври 2024

Над 1,8 млрд. лв. платени на земеделците за 3 месеца

Над 1,8 млрд. лв. платени на земеделците за 3 месеца
Публикация   18 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     822

Последните плащания са на субсидиите за качествени плодове и зеленчуци - 35 млн. лв. или по 160 лв. за тон

Над 1,8 млрд. лв. са платени на земеделците от началото на управлението ни, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Тя отчете първите си 100 дни работа.

Последните плащания са на субсидиите за качествени плодове и зеленчуци - 35 млн. лв. или по 160 лв. за тон, което е двойно повече в сравнение с 2014 г. и за първи път се изплаща в средата на февруари, каза Танева.

От отчета стана ясно, че през есента ще има единна електронна система за контрол на сечта и движението на дървесината. Според министър Танева мораториум над добива на дървесина няма да реши проблемите, а контролът. Тя съобщи и че проверка в горското стопанство “Върбица” не е установила нарушения.

По повод промените в закона за земеделски земи Танева заяви, че трябва да се обединят всички закони, които уреждат собствеността и ползването на тези земи.

Министърът обяви, че в ЕК са изпратени промени в няколко наредби за производството на мляко и млечни продукти. Ако бъдат приложени, те ще осигурят достъп до пазара на малки фермери, а детските градини и училищата ще получават пресни продукти.

Зам.-министърът Васил Грудев пък увери, че през тази година няма да има загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони. Одобрението на програмата за 2014-2020 г. се очаква до 1 юли, а някои мерки ще стартират от 1 март още преди ЕК да се произнесе.

По време на парламентарния контрол пък министър Танева обеща на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, че ще даде на прокуратурата сделката за продажба на земи на дружеството “Южен поток”, въпреки, че според нея нямало нарушения. Става дума за продадени от предшественика й Димитър Греков 358 дка земи във Варна при цени в пъти под пазарните.

Тръбите за проваления проект “Южен поток” пък стоят като на стопкадър на кея на варненското пристанище. Специализираният кораб, който бе започнал да ги товари преди Нова година, е погълнал само един ред от тях. Като замръзнал е и огромният кран до кораба.

“Чакаме инструкции от италианската фирма “Сайтем”- собственик на двата кораба. Те са специализирани за превоз на тръби за газови тръбопроводи. След спирането на товаренето обаче няма развитие по въпроса”, каза директорът по експлоатацията на пристанище “Варна - Изток” Иван Янакиев. “Сайтем” разполага с още 4 подобни кораба, но те са на рейд във Варненския залив. Янакиев опроверга и твърденията, че през пристанището се товари бойна техника за Украйна. “Нито тук, нито на пристанище “Варна - Запад” в Девненското езеро има такава специализирана продукция, която се нарича “технично оборудване", добави Янакиев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha