Вторник, 15 Октомври 2024

Нов японски завод до Пловдив

Нов японски завод до Пловдив
Публикация   17 Фев, 2015   /     capital   /     616

Производителят на пневматична техника SMC е закупил парцел от 180 дка за 8.2 млн. лв.

  Японският производител на пневматична техника SMC Industrial Automation е закупил 180 декара за нов завод в пловдивската индустриална зона "Марица", част от обединението "Тракия икономическа зона". Това стана ясно от бюлетина на Сдружението на италианските предприемачи "Конфиндустрия България" и от информация от самата зона. Това е поредният инвеститор, който избира района на Пловдив за новото си предприятие през последните години, с което градът става най-атрактивният индустриален център в страната.

           Сделката за земята

  Продавачи на парцела са две строителни фирми - италианската "Ферети холдинг" и българската "Сиенит холдинг" чрез дружеството си "Сифер". Смесената компания притежава общо 655 декара в "Марица". Всъщност строителната "Сиенит" основа индустриалната зона в Радиново преди над 10 години. Консултант по сделката с японската компания е юридическата кантора "Респект консулт".

 Японската фирма е закупила терена в индустриална зона "Марица" чрез българското си дружество "Ес Ем Си индастриал аутомейшън България", основано през 2003 г. Сделката за земята е сключена в края на януари и е на стойност 8.2 млн. лв., показва справка в Имотния регистър. Закупеният имот се намира в землището на с. Радиново срещу завода за преработка на тютюн на швейцарската Socotab.

  Инвеститорът е започнал огледи в индустриалната зона още преди година. От компанията не пожелаха да коментират плановете си за бъдещия завод в България, но потвърдиха за инвестицията си в земя.

  От размера на закупената площ може да се предположи, че става въпрос за мащабно производство. За сравнение - първият етап от завода за сензори на американската компания Sensata, който ще бъде изграден през тази година  в "Марица", е с разгъната площ на производствените халета от 10 дка, като в него ще бъдат наети 1500 души. Групата разполага с още 58 декара площ за евентуално бъдещо разрастване.

            Новият инвеститор

  SMC Industrial Automation е сред водещите доставчици в света на пневматична техника. Досега компанията имаше търговско подразделение в България с около 15 души персонал. Заводът в "Марица" ще бъде поредният в групата, чиито персонал е над 16 000 служители, от които над 1360 инженери.

  SMC разполага с 33 производствени предприятия в 28 държави по света, както и търговски офиси в 82 страни. Приходите й за последната финансова година са 3.89 млрд. долара, чистата печалба е 836 млн. долара, а пазарната капитализация в момента е почти 18 млрд. долара.

            Кой е вече в зоната

  "Тракия икономическа зона" обединява шест индустриални зони в района на Пловдив – "Марица", "Раковски", "Куклен", "Тракия", бъдещия парк "Образование и високи технологии" и агроцентър "Калояново". Според предварителните прогнози в следващите десет години те се очаква да привлекат инвестиции за над 800 млн. евро с около 30 хил. нови работни места. За 15 години инвестициите в зоната са над 1 млрд. евро, а разкритите работни места около 12 хил. Според сайта на "Тракия икономическа зона" тя е разположена върху площ 10.7 млн. кв.м, от които една трета вече са заети.

  Производството на SMC Industrial Automation ще бъде част от индустриална зона "Марица". Тя е най-голямата в обединението с площ 5 млн. кв.м. Намира се на 6 км от Пловдив и 4 км от автомагистрала "Тракия". Досега "Марица" е привлякла най-много компании в "Тракия икономическа зона", което е логично, тъй като тя е и първата (стартът й е през 1995 г.). В нея работят фирми в сферата на машиностроенето, електрониката и хранително-вкусовата промишленост. Някои от по-големите са:
- Преработвателят на плодове "Агри България", дъщерна на германската Ferrero Group
- Liebherr със завод за хладилна техника
- Швейцарската тютюнопреработвателна фабрика на Socotab
- Завод за производство на електрически компоненти на Schneider Electric
- Скандинавската фирма за производство на спасителни лодки "Викинг"
- Производителят на сензори за автомобилната индустрия Sensata (в процес на изграждане)



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha