Виното от реколта 2014 двойно по-малко

 Виното от реколта 2014 двойно по-малко
Публикация   04:19     15 Фев, 2015 /     в-к "Стандарт"   /     743

Средно по 100 млн. литра вино родно производство се изпива у нас годишно

Реколта 2014 г. е една от най-слабите за последните 20 г. Това заяви пред "Стандарт" директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ Красимир Коев. Той посочи, че през 2014-а цялото земеделие и всички земеделски култури са пострадали заради дъждовете, които донесоха болести и гъбични инфекции. "Затова гроздето, от една страна, се получи с висока себестойност заради честото пръскане от лозарите и от друга - като качество и количество се получи най-слабата реколта от 20 г. насам", категоричен е Коев. Той се надява тази зима да няма много ниски температури, за да не измръзнат лозята, както и на не толкова дъждовни пролет и лято, за да не се повтори картината от 2014 г. и да имаме по-добра реколта през 2015 г.

През 2013 г. прибраното и преработено грозде е 250 000 тона, а през 2014 е 109 000 тона, което е над 50 на сто по-малко. "Виното от реколта 2013 г. е 172 500 литра, а това от 2014 г. ще е 76 млн. литра", посочва директорът на ИАЛВ. За 2013 г. България е изнесла близо 61 млн. литра вино основно за руския пазар, както и за страните от ЕС - Германия, Великобритания, Чехия и Полша.

"През последните години има тенденция за нарастващ износ на родно вино за Китай и САЩ", допълва Коев. По думите му общият ни износ за 2014 г. е 58 млн. литра. "Ако през 2013 г. сме изнесли 61 млн. литра, то тези 58 млн. литра вино през 2014 г. включват и 5,7 млн. литра реекспортно вино. Тоест вино, което е закупено от страни от ЕС и реекспортирано за трети страни като Виетнам, Китай, Русия и др.", пояснява Коев. Той посочва, че от ИАЛБ са дали разрешението за добавяне на захар във виното като кризисна мярка, за да се подобри качеството на реколта 2014 г. именно с оглед на лошите климатични условия. "Това е разрешено в определени норми, които винопроизводителите спазват, защото е доказано с научни изследвания, че именно с това количество на добавената захар виното не променя по никакъв начин вкусовите си качества и така не се отразява на продажбите. Защото ако виното почне да ни слади, ще го сменим веднага", обяснява директорът на ИАЛВ. По думите му именно затова производителите на вино не си позволяват да влагат захар над разрешеното количество, защото това няма да им помогне, а ще им навреди и няма да реализират продукцията си на пазара.

Българинът предпочита родното пред вноса

И 2 лева да е бутилката, купувайте от магазина, не от гаража, съветват експерти

Средно по 100 млн. литра вино родно производство се изпива у нас годишно. Вносът е 5 млн. литра - от Нова Зеландия, Чили, Испания, Франция, САЩ и др. Данните съобщи директорът на ИАЛВ Красимир Коев. "Общо 105 млн. литра вино годишно е вътрешната ни консумация. Съотношението 100 млн. литра родно към 5 млн. литра вносно вино е добро. Във Франция например, която е винарска държава, консумацията на френско вино е 70 на сто, а вносът е 30 %. В Италия процентите са горе-долу същите. А в България предпочитаме родното вино", посочва Коев. Той е категоричен, че нашите вина не отстъпват като качество на нито една световна марка. "Напротив, смятам, че нашето вино като показатели и характеристики е много по-добро от вносното, но в годините се е наложило схващането, че всичко вносно е по-хубаво от родното. Нищо подобно - българското е в пъти по-добро от всички останали вина!", отсича Коев. И съветва българина да внимава от къде купува виното си, за да не прави компромис със здравето си. Коев посочва, че за съжаление все още на родния пазар се продава вино, което е направено от нерегистрирани производители. "Такива продукти се продават все още по паркинги и гаражи, но ние съветваме потребителите да не купуват вино от съмнителни места. Купувайте от магазини, независимо дали са малки или големи вериги, защото те подлежат на контрол и няма как магазинът да се премести и да избяга като нелегалния търговец", обяснява Коев. Той е категоричен, че не трябва да съдим за качеството на виното по неговата цена. "2-3 лв. за бутилка не е шокиращо ниска цена и може да си купите доста хубаво вино за нея. Единственото, за което трябва да са нащрек потребителите, е мястото, от което пазаруват. Защото в магазините може да се правят проверки по всяко време", казва директорът на ИАЛВ. Бум на продажбите на вина от нерегламентирани производители обаче няма и дори се наблюдава отлив. Вносното вино подлежи на строг контрол от ИАЛВ. "Няма капчица, която да е влязла у нас, и да не е проконтролирана като качество, произход и къде се реализира впоследствие", посочва Коев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha