Вторник, 15 Октомври 2024

Бизнесът разкрива част от проблемите си през зам. министър Везиева

Бизнесът разкрива част от проблемите си през зам. министър Везиева
Публикация   14 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     550

Подготвя се увеличаване прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лева

 

Работна среща с участието на заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, организирана от Русенската стопанска камара се проведе вчера в зала 1 на Областна администрация. В дискусията се включиха заместник областният управител на Област Русе Станимир Станчев, председателят на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев и членове на Управителния съвет на сдружението, както и управители на предприятия в областта. На събитието представителите на бизнеса имаха възможността да поставят своите въпроси пред Везиева и да получат информация по теми, засягащи икономическата среда, бюджета и предвидените правителствени мерки за подпомагане на икономическото развитие.

 

 

Срещата беше открита от проф. Ениманев, който подчерта, че целта на тази инициатива е чрез взаимодействие между държавата и стопанските субекти да се постигат по-добри резултати.

 

 

Заместник-министърът благодари за предоставения шанс за преки разговори със собствениците на фирми и подчерта, че от Министерство на икономиката целят да се прави постоянна оценка на влиянието на налаганите от тях мерки върху „реалния бизнес”. Везиева отговори на зададените й въпроси относно ръста в българската икономика, определен от Европейската комисия и какъв ефект ще има неговото осъществяване върху нивата на безработицата у нас. Друга широко застъпена тема в дискусията беше борбата със сивата икономика, по отношение на която заместник-министърът заяви: „Ролята не е само на държава. Процесът е общ”.

 

 

Заместник областният управител Станимир Станчев изказа мнение по поставената тема с недостига на квалифицирани кадри със средно-специално образование. Той сподели, че наблюдава скъсване или отслабване на връзката между бизнеса и образованието и обобщи: „Проблемите са ясни, трябва да търсим рецепти и да ги прилагаме”.  Везиева се съгласи с него, като обясни, че са заложени мерки от страна на правителството за коригиране на разминаванията в търсенето и предлагането на пазара на труда на средни специалисти.

 

Заместник- министърът допълни, че от Министерство на икономиката са планирани стъпки за облекчаване на административната тежест върху бизнеса и се работи по нови решения за улесняване на работата на граждани и собственици на предприятия. По повод примери, в които се показват лоши практики във връзка с ниския праг на фирмите без ДДС регистрация до 50 000 лева, Везиева заяви, че се работи по промяна като границата се вдигне на 100 000 лева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha