Вторник, 15 Октомври 2024

Румънците поемат председателството на Българо- румънската земеделска група

Румънците поемат председателството на Българо- румънската земеделска група
Публикация   12 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     390

Днес в Окръжен съвет – Гюргево се проведе първото за 2015 година заседание на Българо – румънската земеделска група, което беше посветено и на 5 –та годишнина от създаването на комисията.

Организатори на събитието бяха Окръжен съвет – Гюргево, Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус”, Областна администрация – Русе и Асоциация „Еврорегион Данубиус”.

 

 

Участие от българска страна взеха Станимир Станчев – зам. областен управител на Област Русе, Лили Ганчева – Изпълнителен директор на Еврорегион „Данубиус”, Борислава Братоева – директор на Областна дирекция „Земеделие” – Русе, Теодор Тодоров – директор на Държавен фонд „Земеделие” – Русе , Адриан Райков – директор на Агенция по безопасност на храните – Русе, Деница Гаджева – началник на Областна служба за съвети в земеделието, Катя Горанова – Изпълнителен директор на Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе, Светлозар Стоянов – директор на гъбозаводa в село Красен и представители от Областна администрация – Русе.

 

 

Срещата започна с предаване на председателството от българска на румънска страна, респективно от заместник областния управител на Област Русе Станимир Станчев на заместник-председателя на Окръжен съвет – Гюргево Димитру Гаврила.  По този повод Станчев подчерта, че за него е изключителна чест и удоволствие да предаде председателството в сигурни ръце, т.е. като от контактите които е имал с Гаврила е сигурен, че работната група ще постигне добри резултати през следващите шест месеца. Станимир Станчев сподели пред присъстващите, че има малко стопанство, минал е през всички процеси в земеделието и има поглед в този сектор. Неговата теория за земеделието и бизнеса е, че понятието „утре”, ще е твърде късно. Той сподели, че се надява през новата година българо – румънската комисия по земеделие да постигне още по-добри успехи, да работи с по-високо темпо и всички да се обединят в един силен отбор за постигане на целите.

 

 

По повод годишнината от създаването на българо – румънската комисия по земеделие Изпълнителният директор на Еврорегион „Данубиус” Лили Ганчева отчете, че през изминалите 5 години те са първите и все още единствените по границата на България с Румъния, които са създали такава комисия и са станали пример за подражание за министерствата на земеделието на двете съседни страни. Ганчева сподели, че благодарение на тази смесена комисия са осъществени контакти между български и румънски фермери, винари, лозари, пчелари, общини и фирми – занимаващи се със земеделие, производство и търговия с животински продукти. Изпълнителният директор на Еврорегион „Данубиус” направи и подробен анализ и представи на всички присъстващи Бюлетин № 5 с основните акценти от работата на комисията през изминалата 2014 година.

 

 

На срещата бяха обсъдени темите по които ще се работи през 2015 година и обекти, които да бъдат посетени и за които в последствие да бъдат изведени и разпространени „добри практики”.

Заместник областният управител на Област Русе Станимир Станчев предложи в новия план да бъде заложена тема свързана с протеиновите култури – соя, грах, леща и др. Всички единодушно приеха предложението на  Станчев и включиха идеята в новия план.

 

 

Домакин на следващата среща е българската страна, а първите теми, които ще бъдат обсъдени през месец март 2015 година са: Производство и обработка/преработка на слънчоглед; обект ЕТ „Камен Шишков”, гр. Бяла;  Против нелегалните продукти за растителна защита – среща с компетентните власти на Румъния и България, на която да бъдат обсъдени конкретните предложения за обмен на информация, координиране на съвместни действия. Посещение на склад за съхранение на продукти за растителна защита – Екогея ВГ” ЕООД, гр. Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha