Вторник, 15 Октомври 2024

Домусчиев: Трябват реформи, а не вдигане на осигуровки

Домусчиев: Трябват реформи, а не вдигане на осигуровки
Публикация   11 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     276

Работодателите готови да излязат на протести заедно с работниците

Увеличаването на социалните осигуровки ще бръкне в джоба и на работодателите, и на работниците. То се прави без точни сметки, но това не е реална реформа. Това обяви председателят на най-голямата в страната работодателска организация Кирил Домусчиев пред Нова тв.

 

Той беше категоричен, че преди да се вдигат осигуровките трябва да се помисли откъде ще се изкарат тези пари. „Калфин да каже ще се вдигне ли икономиката и откъде ще дойдат тези пари. Всичко се прави на базата на увеличения, а не на реформи”, каза той и допълни, че голяма част от бизнеса ще мине в сивия сектор, а другите ще свият инвестициите.

 

„Не виждаме добър диалог със социалното министерство. Тристранният съвет не се събира, взимат се решения, които научаваме от медиите”, каза Домусчиев. И посочи за пример решенията за частните пенсионни фондове и инкриминирането на укриването на доходи, които са взети без диалог с работодателските организации.

На въпрос ще напуснат ли работодателите Националния съвет за тристранно сътрудничество, както бе обявено в позиция от вчера, той каза, че те трябва да защитават интересите на работодателите. По думите му тристранния съвет ще бъде свикан в най-скоро време и след това ще стане ясно дали ще го напуснат или не.

Председателят на КРИБ беше категоричен, че управляващите трябва да се вслушват с съветите на бизнеса, защото от тях идва БВП, те са тези, които създават работни места и плащат данъци, заплати и осигуровки. 

Относно криминализирането на неплащането на осигуровки Домусчиев каза, че организацията не вижда проблем там, тъй като и сега работодателят е преследван от закона. „Негативно съм настроен към бизнесмени, които живеят охолно, а работниците им не са получавали заплати. Според мен тези хора обаче ще се увеличават”, каза председателят на КРИБ.

„Размерът на минималната работна заплата трябва да се определя от формула. Винаги сме подкрепяли увеличението, но искаме да знаем какъв е принципа”, категоричен беше той. 

Домусчиев съобщи още, че след допитване сред членовете на КРИБ, е станало ясно, че те няма да подкрепят правителство, което ще увеличи размера на осигурителните вноски. „Получаваме предложения от наши членове да излезем на протест, както го правят синдикатите. Ще излязат заедно работодатели и работници”, допълни още той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha