Вторник, 15 Октомври 2024

11 483 русенци вече имат издаден персонален идентификационен код ПИК

11 483 русенци вече имат издаден персонален идентификационен код ПИК
Публикация   11 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     631

Намалява броят на санкционираните фирми и физически лица

От 1 януари до днес са подадени 1 018 бр. декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. По електронен път са 288, като от тях 142 са изпратени в НАП с ПИК.  За  същия период на 2014 г. са подадени  1 927 бр. в т.ч. по Интернет - 105  бр. От НАП напомнят, че при подаване и на ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ с ПИК /услугата може да се ползва само от физически лица/, следва да се прикачат и сканирани копия на служебните белжки, съответно други документи, прилагани към декларацията.

 

  Всички, които вече имат ПИК, могат да го ползват и за подаване на данъчни декларации за облагане на доходите от 2014 г.

   Физически лица, които имат издаден повече от един ПИК (например издаден на БУЛСТАТ на ЕТ), ще могат да ползва услугата за подаване на декларация за облагане на доходите от 2014 г. с този ПИК, който е издаден на техния ЕГН.

 

     Към момента са издадени 11 483 бр. ПИК. Само от началото на годината са издадени 1 561 бр., за сравнение за цялата 2014 г. са издадени 2 747 ПИК.

   

   С ПИК гражданите могат да ползват още много услуги - да проверят:

 - какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите, внасят осигурителните им вноски;

  -   информация за членство в пенсионен фонд и месеците, за които има извършени преводи от НАП към съответното пенсионноосигурително дружество;

  -     декларираните пред НАП трудови договори от неговия работодател;

  -    непогасените си задължения към НАП;

  -    извършените от тях плащания и задълженията, които са погасили

  -  всички декларирани или установени задължения и начина, по който са погасени.

 

С ПИК може да се подава искане за издаване на документ, както и да се подадат годишна данъчна декларация за облагане на доходите

 

 Клиентите на НАП могат да получат своя персонален идентификационен код след подаване на заявление.

 

Все по-малко е броят на глобените клиенти на НАП-Русе, както на фирми, така и на физически лица. За миналата година 151 са юридическите лица и 114 са гражданите, които са подлежали на санкция за ненавременно внасяне на данъчната декларация. Специално на тях данъчните изпращат напомнящи имейли. В повечето случаи глобата на русенци е била минимална- 50 лева, при максимален размер от 500 лева. 

 

 

   Нови правила за отстъпка е друга новост от тазгодишната кампания на НАП

 

 Подалите декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, но ако към този момент нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април (когато е и срокът за подаване на декларацията) дължимия по декларацията данък. Подаването с ПИК е напълно безплатно, докато електронният подпис се заплаща.

 

  Данъчното облекчение за минимални доходи ще се ползва с отделна декларация, която ще се подава в срок отново до 30 април 2015 г. Облекчението ще важи само през 2015 г. за доходите от 2014 г. Физическите лица могат да ползват данъчното облекчение за минимални доходи, когато  физическото лице е придобило през 2014 г. само доходи от трудови правоотношения и придобитите през годината доходи, като не превишават 12 месечни минимални работни заплати, тоест 4080 лв.

 

    За целите на ползване на облекчението лицата следва да изискат от работодателя си представяне на новия обр. на служебната бележка, в който се вписват важни за позване на облекчението данни – бруто доход, размер на допълнителното възнаграждение за прослужено време /класа/, изплатено през годината..

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha