Вторник, 15 Октомври 2024

Приоритетни проекти представи на депутатите от Русе областна администрация

Приоритетни проекти представи на депутатите от Русе областна администрация
Публикация   09 Фев, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     316

Стефко Бурджиев очаква подкрепа за региона от народните представители, независимо от партийната им принадлежност

По инициатива на областния управител Стефко Бурджиев днес з зала 1 на Облатна администрация- Русе се проведе среща с народните представители от 19-МИР Русе, областният лидер и депутат от Атака във Велико Търново Любомир Владимиров, кметове на общините Русе, Ветово, Ценово, Иваново, Бяла и Сливо поле.

Събитието имаше да запознае народните представители с проектите и инициативите на областна администрация, както и с проблемите на общините в областта.

 

Губернаторът Бурджиев очерта основните проекти, за които очаква съдействие от депутатите от всички парламентарни групи за тяхната реализация и най-вече за финансиране.

 

Проектът за Градска железница на Булмаркет ДМ , направен по идея на зам. управителя на дружеството Димитър Баев предвижда 5000 души от Мартен и още 3200 работещи в 42-те фирми на територията на бившето КТМ да пътуват с две мотриси. Те ще бъдат закупени от Булмркет, ако този транспорт получи държавната дотация. Линията трябва да бъде удължена с 560 м., което също  ще бъде извършено от фирмата.

Няколко ще са спирките от Централна гара до Мартен.

  Реализацията на проектът ще доведе преди всичко до разтоварване на движението в района на Дунав мост и премахване на т.н. тапа в пиковете часове, когато работниците пътуват към работните си места, а след това и към града. Но всичко това за да се случи, линията трябва да получи дотации от държавата за ж.п. превоз на пътници, каквато се дава и на държавния превозвач.

 

Разтоварване на движението в района на Дунав мост ще бъде още по възможно и реалистично, ако бъде осъществен проект за преминаване на две нива, като отгоре ще върви трасето по пътя София- Букурещ и започва от мястото, където е сервизът на Мерцедес. Необходимите за този проект пари са 11 млн. лева, които ще се търсят от европрограма  „Трансгранично сътрудничество”.

 

А трасето по изграждане на магистралата Русе – Велико Търново също е приоритетно заложена, като обаче идеята на Бурджиев освен тя да са проектира и да бъдат намерени допълнително 42 млн. лева за трета лента се оказа според депутата Светлана Ангелова нереалистична. Искрен Веселинов поясни, че парите за проектиране в размер на 5 млн. лева ще бъдат осигурени от бюджета, а от плана Юнкер ще се търси финансиране на изграждането на този важен и опасен път.

 

Бурджиев смята да продължи да търси финансиране по условно нареченият проект „Демонстрационно селище с нулеви въглеродни емисии”, което се предвижда да се изгради в района на Образцов чифлик. Подкрепа е потърсил губернатора и от председателя на Стопанската индустриална камара на Австрия Густав Гесел, с когото се е срещнал във Виена. Депутатът Румен Христов пое ангажимент да работи в тази посока като председател на парламентарната комисия по Земеделие и храни, като крачка в тази посока е ИЗС „Образцов чифлик” да премине към Русенския университет.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha