Вторник, 15 Октомври 2024

Екскурзии, ток и книги са поскъпнали най-много в годината с дефлация

Екскурзии, ток и книги са поскъпнали най-много в годината с дефлация
Публикация   09 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     283

Туристическите ваучери за екскурзии и почивка, токът и книгите са най-поскъпналите стоки или услуги у нас през 2014 г. В годината, за която националната статистика отчете дефлация като цяло от 0,9 на сто, има и значителни увеличения на цените. Номер 1 са туристическите пътувания, които са поскъпнали с 10,2%. На второ място е токът с увеличение на цената от 8,9 на сто, след като ДКЕВР одобри нови тарифи на еленергията от 1 юли 2014 г.

В призовата тройка на най-поскъпналите стоки и услуги влизат и книгите. Техните цени са скочили с 8,1 на сто за година.

Въпреки големия спад на котировките на петрола и горивата самолетните билети също отбелязват значително поскъпване през 2014 г.

На годишна база тяхното увеличение е с 6,5 на сто. Само през декември спрямо ноември пък беше отчетено рекордно поскъпване на самолетните билети за международни полети с 57,3 процента. Това обаче е сезонно заради големия брой пътувания за Коледа и Нова година.

Поскъпването на самолетите като цяло обаче е изненадващо на фона на спада на цените им преди година. Тогава беше отчетено намаление от 12,2 на сто, което се дължеше на навлизането на много нискотарифни компании, което принуди и традиционните авиолинии да свалят цените.

От хранителните продукти най-много поскъпват плодовете - с 5,7% на годишна база. През цялото лято на миналата година те струваха значително повече заради слабата реколта от лошото време.

В топ 10 по поскъпване са още парното, кафето, чаят и какаото, както и висшето образование.

За втора поредна година пък значително поевтиняват зъболекарските услуги. Техните цени са с най-голям спад - 22,5 на сто за цялата 2014 г.

Следват застраховките, свързани с жилището, които са поевтинели с 18,6 процента.

При тях спадът се дължи на голямата конкуренция между застрахователните дружества заради спада на приходите от автокаското, коментираха брокери. Много компании дават промоционални условия за имуществена застраховка при сключването на друга полица.

Например за масов апартамент от 65 кв. м за рисковете кражба, пожар, наводнение и др. природни бедствия сега се плащат 70 лв. при 85 лв. преди година.

Цените на горивата за автомобилите пък са спаднали средно с 14,7 на сто. Само с 1 процентен пункт по-малко е поевтиняването на течните горива за отопление и битови нужди.

Според националната статистика и за лекарските услуги вече се плаща по-малко. Поевтиняването за година е с 13,7 на сто.

Данните показват и че с 13,5 процента са поевтинели и телевизорите

Те са закодирани от статистиката като “апарати за приемане, записване и възпроизвеждане на звук и образ”.

С над 10 на сто поевтиняват още захарните изделия и леките коли. 6-7 процента е намалението на телефоните, както и на съобщителните услуги.

2014 г. е била добра година и за родителите. Причината е, че е отбелязано намаление от 3,8 процента на цените на играчките и различните игри за подрастващи. Културният живот на българина също е поевтинял. Средното намаление на цените за музеи, театри, изложби и пр. е с 2,8 на сто.

Доматите с най-голям скок от храните

Оранжерийните домати са най-поскъпналият продукт от храните през 2014 г., показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на едро е скочила с 36% до над 2 лв./кг през миналия декември спрямо същия месец на 2013 г. С 8,3 на сто по-скъпи са бананите, а със 7,3 процента лимоните.

От основните храни с увеличени цени на едро са още оризът - с 5,3%, маслото - с 5,5%, и свинското месо - с 4 на сто.

Картофите и захарта пък са най-поевтинели през миналата година, съответно с 34,7 и 33 на сто. Намалението при олиото е с 11%, а при кренвиршите - с 9 на сто. (Виж графиката - бел. ред.)

В началото на 2015 г. пък захарта, която цялата минала година имаше трайна тенденция за спад, е започнала леко да поскъпва с 1 на сто. През януари се запазва и възходящият тренд в цената на брашното. Поскъпването на месечна база е с 2,5 процента. Цените на ориза, олиото и яйцата се задържат около нивата от декември.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha